upptäck jämtland

Följ våra vandringsleder.

 
 
 
sara.gardegard.dorrsjoarna-1.jpg
 
 

Vandra dig genom Jämtland

Nedan har vi listat ett axplock av alla våra favoriter. Kolla in vår karta för att hitta fram till dem. Har du foton på någon av dom som fattas bild på hör gärna av dig! hej@upptackjamtland.se

 

 

Berg

Helagstoppen

Helagsmassivet har ett karaktäristiskt utseende som gör den väldigt speciell. En krävande tur med sina 1796 moh. som startar från Helags fjällstation. Dock är belöningen uppe på toppen väl värt mödan - en utsikt över Sylarna, Bunnerfjällen, Snasahögarna, Härjångsfjällen och Predikstolen. Du skådar även Helagsglaciären som är Sveriges sydligaste glaciär.


Längd: 9 km (750 höjdmeter mellan stationen och toppen).
Tidsåtgång: c:a 6 h
Startpunkt: Helags fjällstation (närmsta access från bilväg är Kläppen, vilket innebär 12 km vandring till fjällstationen).

Dörrsjöarna

Från Arådalen följer du skoterleden och viker sedan av mot Dörrsjöarna. Du kan gå runt hela Hundshögen, alternativt upp på Hundshögen för att se ut över den vackra sjöutsikten.

Längd: 8 km från Arådalen. Hundshögen runt c:a 20 km.
Startpunkt: Parkeringen vid STF Arådalen. Alternativt från

Foto: Camilla Källbäck

Foto: Camilla Källbäck

Hoverberget

Från sin halvö i Storsjön syns Hoverberget vida omkring. Uppe på berget breder torra tallmarker ut sig. I övrigt är berget klätt med gammal granskog. Rasbranter, lodräta klippor, grottor och raviner gör Hoverberget till ett spännande område. Många, välmarkerade stigar gör det lätt att ta sig runt. Vill eller kan man inte ta sig runt i terrängen så kan ett besök vid Toppstugan rekommenderas.

Längd: Till toppen från parkeringen 1,4 km
Startpunkt: Hembygdsgården Hoverberget

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Medaftonshogna

964 meter över havet. Det här är inte den mest markanta toppen i området, men väl värd ett besök. Delar av vandringen går på en fin stig, lite stenig och trixig
men mycket vacker – en anledning till att vemdalen fjällmaraton passerar här. Utgå från Storhogna och gå tur 5* till Bräckvallen, fortsätt förbi fäbodvallen och gå i en vid båge upp på toppen som ligger öster om leden. Den som vill kan fortsätta ner mot gammelvallen och Oxsjön, och sen fortsätta upp på nästa topp, Oxsjövålen.

Startpunkt: Storhogna Fjällhotell

Kusbölehelvetet

Kusbölehelvetet är en sprickdal som är över två kilometer lång och upp till tjugo meter djup. Namnet har sitt ursprung i tre fornnordiska ord. Kuse som betecknar en särdeles stark björnhane. Böle som betyder bosättning och slutligen helvetet som används för att beskriva en stygg plats som är svår att ta sig till och ogästvänlig att befinna sig på. Du kommer att komma till en skylt där du kan välja att gå till “Helvetet” eller “Ingenting”.


Längd: c:a 4 km ToR
Startpunkt: Åk mot Gräftåvallen. Det finns en privat väg, väl utmärkt, in i skogen. Det kostar 50 kronor att använda vägen, du betalar via Swish.

Foto: Kalle Brisland

Foto: Kalle Brisland

Tossåsen - Lunndörren

Från Tossåsen går en led upp mot Lunndörren, som är en u-formad dalgång med branta sidor och storslagen natur. Det är c:a 10 km från Tossåsen upp till vindskyddet som ligger i Lunndörren. Det är ytterligare 2 km till "mittpasset" som ligger 877 moh. Från vindskyddet är det ytterligare 10 km till STF Lunndörrsstugan.

Längd: 10 km till raststugan. Ytterligare 2 km till “Mittpasset”.
Startpunkt: Tossåsen i Bergs kommun.

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Viksjövålen runt

Från parkeringen följer du Pilgrimsledens rödmarkerade stenar och träd uppför torrbackarna. Efter knappt 3 km tar du sedan vänster mot Öjön och Viksjövålen. Fortsätt förbi sjön och vidare längs med Viksjövålen som du ska runda. Leden kommer att dela sig vid två tillfällen, håll till vänster båda gångerna.

När du passerat Vålvallen fortsätter du sedan upp igen och väl uppe möts du av en 360 graders magnifik utsikt över fjälltopparna och Helagsmassivet.

Stigen mellan Vålvallen och Ljungdalen är en gammal buföringsled. Längs den här stigen har fäbodfolket gått med mjölk och smör till Ljungdalen och tagit med sig kött och spannmål tillbaka.

Väl nere följer du vägen tillbaka mot parkeringen.

Längd: 11,5 km
Höjdskillnad: 280 m
Tidsåtgång: 4 h
Startpunkt: Från centrum i Ljungdalen. Utgå från turistinformationen.

 

Bräcke

Forsaleden

Forsaleden är en 7 km lång skogsstig längs Forsaån genom bitvis stenig terräng över bro och träspång. Längs leden finns vattenfall, strömmar och dammar. Här finns en mängd ovanliga växtarter som bland annat beror på den kalkhaltiga berggrunden. Du kan starta leden från två håll, norra eller södra parkeringen.

Längd: Forsaleden är 7 km.
Startplats: Du kan antingen parkera vid norra eller södra parkeringen. Start från norr: E14 mellan Pilgrimstad och Revsund. Ta höger vid skyltning mot Våge, tag sedan vänster mot Höviken.

Foto: Kalle Brisland

Foto: Kalle Brisland

Kleven

Det här är en vandringsled mot Klevens topp med milsvida vy över det kringliggande landskapet. Vandringsleden startar vid Klevsand som ligger vid Idsjöns strand. Leden börjar på norra sidan av vägen och går sedan upp längs kanten av Kleven. Vid starten finns en stenåldersgravplats och i början av leden får man passera kulturlämningar som älggropar och kojruiner. Därefter går vandringen vidare genom vacker skogsmark och avslutas mot toppen med lavbeklädda hällor. Här finns ett brant stup, så var försiktig! Återfärden går ner genom tallskogen i relativt brant terräng. Relativt ansträngande vandringsled på 2.5 km.

Längd: 2,5 km
Startplats: Kör i riktning mot Nyhem, passera Bomsand och fortsätt till skylten för fornlämningar med intilliggande vindskydd vid Idsjöns strand.

upptackjamtland-imagemissing.png

Kroktjärnsleden

Vandringsled till Kroktjärn som ingår i Gimdalens fiskevårdsområde. Leden erbjuder fina naturupplevelser då den passerar flera kultur- och naturintressanta platser. Kroktjärnleden startar vid Adamsboan. Till en början följer leden en stig genom
skogen, men viker efter en dryg kilometer av och fortsätter sedan längs en gammal hästbasväg. Leden passerar flera kultur- och naturintressanta platser. Där finns bland annat lämningar efter en gammal bäcksåg, en koja och en kolbotten. Skogslandskapet i området är varierande och erbjuder fina naturupplevelser.

Längd: 5 km
Startplats: Adamsboan i Gimådalen

 
DSCF7244.jpg

Gimåleden

En skogsled som präglas av sjöar och vattendrag. Den passerar skogs- och myrmarker av skiftande karaktär och är bitvis en kuperad och strapatsrik vandring. Leden binder ihop ett antal sevärdheter. Du kan bada i många sjöar längs vägen. Leden går i huvudsak genom skogsterräng som bitvis har ojämnt underlag och bitvis mycket kuperad terräng. Följ stolpmarkeringar och vägvisare med blå färg.

Det går att dela upp leden i kortare sträckor. Längs leden kommer du att passera byn Sösjö, Kamrisdalen (djup klippskreva), Flenhällan (utsikt och hällmarker), Grötingskleven (utsikt), Bodsjöströmmarna, Djupåsbäcken och Stavreströmmarna.

OBS!
Leden blev hårt ansatt av stormen Ivar och det finns i dagsläget inga planer på att restaurera den. Leden kan sakna skyltar på vissa ställen och/eller var täckt av nedblåsta träd.

Längd: 55 km + 13 km
Startplats: Du kan starta leden i Bräcke eller Stavre

Foto: Kalle Brisland

Foto: Kalle Brisland

Kullaleden

En led upp på Kulla som är mycket speciell med sitt karga berg- och hällandskap. Utsiktspunkten på toppen bjuder på en vidunderlig utsikt över Gimdalen med omnejd. Kullaleden startar vid vändplanen vid slutet av vägen ovanför Herrgårdsboan. Leden följer sedan en stig genom skogen via en liten myr och vidare upp mot en vacker skogstjärn där man med fördel stannar och tar en paus. Efter tjärnen fortsätter leden uppför en brant mot Kulla och vid målet för vandringen – utsiktspunkten på toppen – finns raststuga med eldstad. Därifrån har man en vidunderlig utsikt över Gimdalen med omnejd.

Längd: 4 km
Startplats: Kör mot Idsjöströmmen, passera bron och ta första höger in på Idsjövägen. Följ vägen 5 km till skyltad avfart Kullavägen.

 

Härjedalen

Stor-Mittåkläppen

Toppbestigningen av Mittåkläppen, 1212 m.ö.h. är en fin vandring och utsikten från toppen underbar. Vandringen är skyltad från Djupdalsvallen. Det finns två stigar som tar dig till toppen, en lätt och en svår. Ta inte den svåra om du har lätt för att få svindel, annars är den kul att gå. Utsikten från toppen av Mittåkläppen är fantastisk. När vädret är klart
får du en panoramavy över Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken nere vid Lofsdalen, Anåfjället, Vigelfjällen i Norge.

Längd: 9 km.
Startplats: Djupdalsvallens säter (fäbod). Ta vägen mot Mittåkläppen som är en privat betalväg
från Bruksvallarna (mitt i övre byn). Parkera vid Djupdalsvallen.

upptackjamtland-imagemissing.png

Sätervålen

Vandringen börjar vid Vålvallen och erbjuder vandring i orörd natur, en topp 900 meter över havet, chans att se björn, älg och ett rikt fågelliv. Man ser bland annat hela vägen till Sveg, Funäsfjället, Vemdalsfjället, Sonfjället och Lofsdalen. Leden har vindskydd på norrsidan av berget.

Längd: 5,4 km
Tidsåtgång: 2,5 h
Start: Vid Vålvallen

Klinkenturen

Följ lederna som går norrut när du gått över bron över Ljusnan nedanför Ramundbergets Fjällgård, märkt Guldtur 1 Klinkenturen. Stigen slingrar sig längs den gamla Pilgrimsleden i dalgången västerut mot norska gränsen, delvis längs Ljusnans norra strand. Vid bra sikt bjuds du på en underbart vacker vy mot Skarsfjället i väster, 1594 m ö h. Strax innan Klinken kommer du fram till en bro som tar dig över på andra sidan Ljusnan.

På hemväg på södra sidan Ljusnan kan du njuta av Mittåkläppen i horisonten mot öster. Stigen fortsätter över spångade myrar till en landsväg, vilken du följer tillbaka till Ramundbergets Fjällgård

Längd: 12 km
Höjd: 30 m
Tidsåtgång: 3 h
Startplats: Ramundbergets fjällgård

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Sveån

Blomsterprakt längs Sveån med många vackra vattenfall. Du når en topp med magnifika vyer över Helags och Skarsfjället.

Efter c:a 2 km viker du av längs den gamla pilgrimsleden Romboleden uppströms längs Sveån. Gör gärna flera avstickare från stigen till Sveån för att beundra alla små vattenfall och vackra strömformationer i bäckravinen utefter bergssluttningen. Vid trädgränsen finns ett vindskydd som kallas Färdmanrösta. C:a 100 meter längre upp delar sig stigen. Vyn över Skarsfjället 1594 m.ö.h. och Helagsmassivet 1796 m.ö.h. är magnifik om du gör en avstickare upp på Röstvålens topp. Du kommer till ett vad där du tar dig över Sveån, sedan går du snett uppför sluttningen mot nordost och ansluter till leden som kommer från Svaletjakke vindskydd och följer sedan leden via den så kallade Slänggungan ner till den lilla vägen tillbaka till Ramundberget.

Längd: 9,5 km
Höjd: 330 m
Tidsåtgång: 3 tim
Startplats: Följ lederna som går västerut när du gått över bron över Ljusnan nedanför Ramundbergets Fjällgård.

Långa bergsturen i Funäsdalen

En lättillgänglig bergstur. Ta den lätta vägen med hjälp av gondolen eller kämpa dig upp via ferratan. Du belönas med en riktigt makalös högfjällskänsla uppe på bergskammen från Funäsdalsbergets topp. Från utsiktsplatsen ser du ett helt fjällpanorama utspela sig.


Från gondolbanans avstigning följer du stigen som startar uppför en backe bredvid 6-stolslinbanan. Stigen följer den högsta bergskammen norrut. Turen fortsätter ner till en sänka i berget där du passerar en fin liten tjärn och en samisk park, Lopme Laante, dit du bör göra en avstickare för att få information och kanske någonting i magen. Dubbelkolla gärna att den är öppen på hemsidan.

Gå norrut igen på stigen som fortsätter på berget innan det bär iväg nerför genom tät skog till en bilväg. Du följer den förbi Eriksgårdens Fjällhotell och sedan tar du vägen till vänster genom Fornminnesparken tillbaka till muséet.. Om Gondolen är stängd kan du ta den fina klätterleden Via Ferrata som startar ovanför kyrkan. Utrustningen hyr du hos PULS som ligger vid Motor och Fritid.

Alternativt går du Berggatan förbi kyrkan till Röstbergets dalstation där vägen ringlar sig uppöver slalombacken till Toppstugans servering och vidare enligt beskrivning ovan.

Längd: 9 km
Höjd: 950 m
Tidsåtgång: 2,5 h
Startplats: Fjällmuséet med vandring till FunäsGondolens dalstation, där det även finns gratis parkering i parkeringshuset. Gondolbanan tar dig snabbt och enkelt upp på Funäsdalsbergets topp, 957 meter över havet.

Anåfjället

En rätt så krävande topptur i ett kargt och spännande landskap med imponerande stenformationer efter inlandsisens härjningar till ett litet tjärn som mål för turen. Följ vägen upp till sätervallen Övre Lillåsvallen där själva stigen börjar. Stigningen är brant i 2 km och har flera stora stenblock som ser ut att balansera lätt – men de ligger väldigt tryggt. Lämningar från istidens härjningar i form av stora stenblock är karaktäristiskt för Anåfjället. Här finns en av de högsta trädgränserna i Sverige, 960 meter över havet.

Just över trädgränsen planar stigningen ut och du når så småningom Ånnfjällstjärnen, 1100 m.ö.h, som ligger rätt så vindskyddad och är en fin plats för matsäcksintaget innan du vänder tillbaka. Kargt som på Island och underbara vyer. En mycket speciell plats att rasta på.

Fortsätter du stigningen ytterligare 2,5 km utan markeringar upp mot Ånnfjällstoppen, 1301 m.ö.h, har du en magnifik utsikt. Närmast i väster finns Ormruet. Längre bort Skarvarna, lite mer åt norr Haftorsstöten där Ljusnan har sin källa (kallas också Ljusnestöten), Skarsfjället och Mittåkläppens välkända silhuett. Längre åt norr syns Helags och Predikstolen samt de jämtländska fjällen. Söderut ser du flera sjöar och fjällen i Rogens naturreservat. Utsikten är svår att slita sig ifrån, men så småningom väntar en vandring utför längs samma stig som du kom.

Längd: 5 km
Höjd: 350 m
Tidsåtgång: 2,5 tim
Startplats: Parkering nedanför Övre Lillåsvallen som ligger på en höjd på höger sida längs vägen till Mittådalen/Flatruet/Messlingen. Skylt Sommarparkering. Koppeltvång råder för hundar inom renbetesfjällen. Mittådalens Samebys renar trivs också här.

 

Hamrafjället

Vandringen börjar med en brant stigning några hundra meter direkt från parkeringen. Följ skyltning Hamraleden, brant stigning igen några hundra meter innan du når kalfjället och vidare vandring upp på toppen av Hamrafjället som reser sig 1137 meter över havet. Du har nu en fantastisk utsikt över Hamrafjällets naturreservat, den härjedalska fjällvärlden och även långt in i Norge. I dalen ringlar Tännån, i sydost det vackra Rödfjället och bortom Vättafjället den ofta snöklädda Storvigeln. Där betar ofta myskoxarna under sommaren.

Fortsätt västerut tills du kommer till Kjölvejen, en brant stig som tar dig ner till Sydbrantstigen där du viker vänster för återvandring i vacker fjällbjörksmiljö längs foten av Hamrafjället tillbaka till naturreservatsparkeringen. Turen kan förlängas med Guldtur 14. 

Längd: 6 km
Höjd: 350 m
Tidåtgång: 2,5 h
Startplats: Hamrafjällets naturreservats parkering vid RV 84. Koppeltvång för hundar då här betar kossor från Storhagen gård i Ljusnedal. Stigen går bitvis innanför stängslet.

 

Krokom

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Ansättåleden

Ansättåleden går mellan Bakvattnet och Rörvattnet.
För den som inte vill gå hela leden finns bilväg till Ansättåns Canyon. Kanjonområdet är en perfekt utgångspunkt för vandringar till Rörvattnet eller Bakvattnet. Leden går omväxlande på landsväg, skogsbilväg och i skogsterräng.

Ansättåleden går i vacker fjällnatur och passerar flera tjärnar. Den passerar också Ansättåns Canyon - en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter. Därifrån kan man vandra västerut mot Långvattnet och Stora Stensjön eller österut mot Bakvattnet. Det finns flertalet rastplatser längs leden, som är märkt med röd färg.

Längd: Från Rörvattnet till raststugan är det 16 km. Därifrån till Bakvattnet är det 10 km.
Startplats: Vid Rörvattnet eller Bakvattnet. Leden går även att nå via vägen till Ansättåns canyon från Rötviken.

Blomsterleden

Vandra Blomsterleden från Bakvattnet till Ansättens topp.

Leden går först genom granskog, sen över myrar och genom fjällbjörkskog. Slutligen uppför fjällsluttningen upp mot toppen av Ansätten (1090,7 möh). Från toppen har man en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll. Här kan man uppleva en rik flora med över 400 arter, Ansätten är faktiskt ett av Sveriges artrikaste fjäll.Leden är märkt med orangefärgade stolpar. På kalfjället är leden märkt med orange färg på stenar. Ungefär halva sträckan är spångad. Leden är ganska lätt att vandra, dock lite mera krävande uppför fjället.

Längd: 12 km.
Startplats: Blomsterleden startar i Bakvattnet. Du går samma väg tillbaka.

Foto: Anna Asplund

Foto: Anna Asplund

Finntjärnsleden

Finntjärnleden är en trevlig och lättvandrad led i vacker fjällnatur och med fina vyer. Efter bara ett par kilometer kommer man upp på en öppen höjd med vidsträckt utsikt mot fjället Ansätten, ner mot sjön Bakvattnet och med Hotagsfjällen i horisonten. Däruppe på höjden finns ett vindskydd med sittplatser. Ta gärna en rast där och njut av ditt fika. Leden går både på fast mark och blöta myrar. Därför rekommenderas stövlar. Man går samma väg tillbaka till Bakvattnet.

Längd: 2 x 6 km
Startplats: Leden startar vid en parkering vid södra infarten till Bakvattnet. Där finns en informationstavla. Leden är märkt med orange färg på träd och stolpar.

 

Grönvattnet och Storholmsjö naturreservat

Skogsområdet har mycket höga naturvärden, det är en gammal granskog med bland annat många hotade vedsvampar. Det finns gott om högstubbar, lågor och rotvältor. Hänglavar formligen draperar träden. Stigen slingrar sig fint in i gammelgranskogen. Följ den blå markeringen och se dig omkring. Stigen passerar två fina fäbodvallar Holmbuan och Skjälderbuan.

Du kan även gå till kalkblekesjön Grönvattnet, en fantastisk grönskimrande tjärn som i sydost angränsar reservatet. Den ljusa kalkbottnen och det klara källvattnet gör att tjärnen skimrar i grönt, speciellt under soliga dagar. Blekesjöar är mycket ovanliga i Sverige och världen, men är relativt allmänna i Jämtlands kalkrika kambrosilurområde. Blekeområden utgör ofta livsmiljö för sällsynta och hotade arter.

Längd: Naturstigen är ca 4 km lång och är lätt att vandra.
Startplats:
Vandringsleden Storholmsjö Naturreservat ligger tre kilometer väster om Storholmsjö, längs vägen mot Åkersjön och Bakvattnet. Stigen utgår från väg 689, tre kilometer väster om Storholmsjö.

Ragunda

Foto: Kalle Brisland

Foto: Kalle Brisland

Döda fallet

Döda fallet är en före detta fors i Jämtland, i en sedan år 1796 torrlagd älvfåra i den tidigare sträckningen av Indalsälven cirka 10 kilometer sydost om Hammarstrand.

Längd: c:a 2 km
Startpunkt: Strax norr om Österede längs väg 87.

 

Strömsund

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Sjufjällsstigen

Denna välkända vandringsled börjar i det idylliska Ankarede och slutar i Härbergsdalen. Sträckan blir ca 33 km

Efter starten i Ankarede passerar du ett par broar och sedan bär det strax uppför i ca 5 km. Eftersom leden är spångad blir motluten inte särskilt betungande. När du når höjderna ovanför Ullersjön, så har du en storslagen utsikt med bl.a. Ullersjöklumpen och Rödfjället i blickfånget. Leden fortsätter från Ullersjön till Rödfjället, där man under första halvan av 40-talet bröt krommalm till den svenska industrin. En avstickare ned till kartkordinat x8615 y2700 leder fram till lämningar efter brytningen. När du passerat Rödfjället kommer du fram till sjön Sipmesjaure där samerna i området samlar sina renar för att räkna och märka dem. Samerna har här några stugor och kåtor som de bor i medan arbetet pågår. Du bör absolut avsätta tid för att bestiga Sielkentjakke, Frostvikens högsta fjäll 1314 möh.

Det bjuder på en vidunderlig utsikt över ett otal fjäll och sjöar. Kanske en av de vackraste vyer landets fjällvärld har att bjuda. Fjället stupar mycket brant ner mot den 730 m lägre belägna sjön Friningen. Att bestiga toppen tar ca 3 timmar och knappt halva tiden till återfärden. När du fortsätter vandringen går du utefter Sipmesjaure i ca 6 km innan du kommer in i ett fjällpass mellan Mammoken och Sielkentjakke. Du når strax fram till Sielkentjakkstugan där du kan rasta ett tag. Resten av vandringen ner till Härbergsdalen är lättsam. Den går genom en fjälldal med myrar, björk och granskog. Då och då vill du säkert blicka tillbaka och njuta av den tjusiga fjäll-världen du tidigare passerat.

Bra ställen för tält hittar man på höjderna ovanför Ullersjön, vid Sipmesjaure och vid Sielkentjakk-stugan.

Längd: 33 km
Startpunkt: I Ankarede.

upptackjamtland-imagemissing.png

Djuptjärnsstigen

En vacker stig som går uppe på sandrevlar och förbi ett tjugotal tjärnar. Djuptjärnstigen är mycket unik i sitt slag eftersom den går uppe på en av Sveriges kanske längsta sandrevlar som är flera km lång. Dessa utrinningsgrusåsar härstammar från istiden och åsryggarna höjer sig över de många småtjärnarna. En av dessa tjärnar har fått namnet "Gröna ögat". Stigen sträcker sig ända upp till Jansjö fäbodar vilket gör den till vår längsta stig i nätverket. Här finns även ett fornminne i form av en tjärdal.
Vid Djuptjärn finns även ett av Sveriges nordligaste bestånd av örten sjöranunkel (Ranunculus lingua). Stigen går genom en drömsk sagoskog, som en pelarsal av tallar. På vägen till Jansjöbodarna kan man ta en avstickare till en ockra målning på ett jätteflyttblock som kallas för "Mystiska korset". Detta är en fornlämning med okänd datering men tros vara ca 1000-2000 år gammal.

Längd: 10,5 km
Startpunkt:

Foto: Fanny Jonsson

Foto: Fanny Jonsson

Björnklumpen

Vandringsleden Björnklumpen vid Valsjöbyn i Hotagsbygden leder upp till Björnklumpen där det finns en björnsax. Det är en fälla som man använde förr för att fånga rovdjur. Numera får saxar inte användas. 1896 fångades en björn i björnsaxen. Björnens vrål hördes över hela byn. Männen i byn tog snabbt med sig allt vad de hade i vapenväg och gick upp till Björnklumpen för att döda björnen. Björnjägarna var Nils Olovsson, SméJonte, Karl Jonsson och Anders Danielsson.

Björnklumpens vandringsled är en markerad stig som börjar i granskogen och går sedan uppför. Från Björnklumpen har man en milsvid utsikt över sjöar och fjäll. Ta gärna med fikakorgen och njut av vyerna. Fundera också över gamla tiders jaktmetoder och människors livsöden.

Längd: ca 1,5 km. Den har en brant stigning och är lite krävande.
Startpunkt: Stigen börjar ca 2 km öster om Valsjöbyn (från väg 340).

Åre

 
Foto: Linda Ihrén

Foto: Linda Ihrén

Välliste runt

Du följer en återskapad fäbodled genom gammelskog med skäggiga träd. Vid de fina gamla fäbodstugorna är det härligt att göra paus och njuta av utsikten. När du fortsätter upp på Vällistes sydsluttning hör du bäcken porla i ravinen till höger om leden. På sensommaren finns chans att hitta hjortron på myrarna. På kalfjället tar du höger och kommer så småningom till toppstugan.

Vill du gå kortaste vägen tillbaka väljer du stigen ner via slalombacken. Men vill du upptäcka ett fantastiskt blomsterfjäll fortsätter du över toppen till Norra stugan. Vandringen från Norra stugan, ner genom fjällbjörkskogen, är bitvis blöt, men snart är du tillbaka vid Trillevallen.

Längd: 13,5 km
Höjd: 548 m
Tidsåtgång: 6h
Startpunkt: Trillevallens Högfjällshotell

upptackjamtland-imagemissing.png

Renfjället runt

Startar du vid Köjagården är leden vid liften snabbaste vägen upp på Renfjället. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga väljer du istället att gå via Dalen. Följ den fantastiska konst(ig)stigen med kreativa installationer – häftiga för både barn och vuxna.

Vid vindskyddet kan du fortsätta stigen till Renfjällsvägen och följa den till kraftledningen. Där slingrar sig stigen upp genom björkskogen till Renfjällsstugan. En härlig plats för en paus.

Här kan du då välja – ta samma väg tillbaka eller gå runt, antingen mot Dalen eller Köjagården – beroende på vilken led du vandrat hit. Vill du upp på Renfjällets topp följer du den fina sommarleden. En topptur med magisk 360-gradersvy!

Längd: 8,9/12km
Höjd: 310/500m
Tidsåtgång: 3,5/5h
Startpunkt: Köjagården

upptackjamtland-imagemissing.png

Hållvallsrundan

Tur med toppvyer. På lättvandrad grusväg går du till Önets gård. Här viker du höger och följer stigen genom skogen. Lyft blicken och njut av utsikten och av att andas frisk fjälluft. I lätt motlut tar du dig upp till Hållvallens gamla fäbod. En härlig fikaplats, oavsett om du väljer att sitta ute eller inne i den öppna fäbodstugan. Är du full av energi kan du välja att göra en topptur upp på Hållfjället, 3,4 km extra. Ta då till vänster i ledkorsningen. Annars går du österut på Hållfjällsleden. Du kommer upp på kalfjället och passerar Petterfjället. Har du krafter kvar går du en vända till Kläpphögarna där belöningen är fantastisk utsikt. Den sista biten tillbaka till byn bär det utför på stenig stig genom fjällskogen.

Längd: 9,5km/12,9km
Tidåtgång: 4/6 h
Höjd: 190/470m
Startplats: Starta vid vändplanen i byns västra ände.

 
Foto: Linda Ihrén

Foto: Linda Ihrén

Platåleden

Följ leden norrut genom granskogen. När du kommer till stora myren tar du vänster och följer spången en kort bit. I lätt motlut når du så småningom Språngsdalen och vindskyddet där. Ta trappan upp till Platåkåtan och njut av utsikten, innan du fortsätter norrut längs ravinkanten. Från utsiktstornet på Högåsen har du panoramavy över fjällvärlden. När du sett dig mätt fortsätter du över hjortronmyrar på lättvandrad spång. Vid stigskälet viker du vänster. Njut av utsikt och matsäck vid någon av rastplatserna längs leden.

Du vill helst inte missa avstickaren till Kläpphögarna. Även här har du magisk vy över fjällandskapet. Följ leden från Kläpphögarna tillbaka till Ottsjö. Nu bär det utför på stenig stig genom fjällskog. Vik av vänster mot Ottsjö Fjällby.

Längd: 6,2/7,2km
Tidåtgång: 2/3h
Höjd: 120m
Startplats: Starta vid ledcentralen väster om Ottsjö Fjällby.

Foto: Kalle Brisland

Foto: Kalle Brisland

Nulltjärnsrundan

Redan efter en kilometer finns ett fikabord med vy mot Lillstensdalsfjället. Turen fortsätter genom vacker blandskog. Vid Buråsen tar du höger mot Nulltjärnarna. Stigen slingrar sig genom gammelskogen till Nulltjärnsbäcken. Där finns lämningar efter en gammal såg. Du viker av åt vänster och vandrar genom en sagolik ravin.

Den långa sandstranden, vid den största av Nulltjärnarna lockar till härliga bad. Har du fiskekort kan du prova fiskelyckan. Eller så tar du det säkra före det osäkra och grillar korv vid vindskyddet. Turen fortsätter en liten bit mot Kyrkstenen, innan du svänger höger för att komma in på fjällstationens milspår. Resten av rundan är en skön skogspromenad tillbaka till Vålådalen.

Längd: 7,8 km
Tidsåtgång: 3h
Höjd: 35m
Startplats: Starta vid Naturum, gå över vägen och ängen och ta till höger mot Stensdalen och Vålåstugorna.

Ottfjällstoppen

Den steniga stigen slingrar sig upp till Ottfjällsvägen. Följ vägen uppåt, förbi vindskydden. Strax efter forsen och det andra vindskyddet tar du till höger. Följ stigen mot bron över Västra Storbäcken. Chansen finns att du ser renar. Tänk i så fall på att de behöver betesro.

Nu är du på kalfjället och när du har passerat ett renstängsel viker du höger mot Östra Ottfjällstoppen. Det är dags att samla kraft för den sista dryga kilometern, som kommer kännas i benen. Väl på toppen belönas du med 360 graders vy över Ottsjö, Anarismassivet, Lunndörrspasset, Lillstensdalsfjället och Bunnerfjällen, Helags och Sylarna. Vid riktigt klart väder kan du se ända till Östersund. Vila och fyll på energi. Njut sedan av utsikten hela vandringen tillbaka till Vålådalen.

Längd: 9,9 km
Tidsåtgång: 5h
Höjd: 660m
Startpunkt: Starta vid liften bakom Vålådalens fjällstation.

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Björnbacksturen

Heldag med utiskt. Gå upp till Ottfjällsvägen och fortsätt den uppför. Sommartid lyser Kung Karls spira upp vägkanten. Vid Västra Storbäckens brusande fors, och det övre vindskyddet, är det perfekt att pausa. Strax efter viker leden av till höger och du har superfin vy över dalgången, Anaris- och Lunndörrsfjällen. Du passerar Östra Storbäcken, sedan Stora Björnbacken. Om tiden är rätt hittar du kanske hjortron, innan det bär utför genom den vackra gammelskogen till Östra Vålådalen. På Vålågården kan du luncha, innan du följer landsvägen en bit. Efter Ingeborgfallet, och historien om lärarinnan, viker du vänster in på den gamla vägen, nu en lättvandrad stig. Senare korsar du Vålådalsvägen och går elljusspåret förbi Mellandalstjärn. Du kan förstås även utgå från Östra Vålådalen, eller gå rundan motsols.

Längd: 13km
Tidsåtgång: 5h
Höjd: 420m
Startplats: Starta vid liften bakom Vålådalens fjällstation

Dromskåran

Dromskåran är en dramatisk isälvskanjon i Bydalsfjällen. Den är c:a 1 km lång, 70 m djup och 150 m bred. Vandringar vid och i Dromskåran erbjuder en spännande fjällmiljö med vackra vyer. Du kan ta dig upp till Dromskåran på två olika sätt.

Alt.1 Ta vägen upp genom Höglekardalens Semesterby till fjärrvärmeverket, därefter följ markerad led. Vid början av skåran finns en fin rastplats.

Alt. 2 Följ stigen uppför Drombackens högra sida till Dromliftens toppstation. Följ sedan markerad led upp genom Bastudalens naturreservat på skårans högra sida till Dromskårans topp. Den som vill fortsätter
upp på Drommens topp, 1 140 m ö h.Vänd och gå samma väg tillbaka eller gå tillbaka inne i skåran. Stigen i Dromskåran är stenig, smal och brant på vissa ställen. Ta det försiktigt!

Längd: C:a 5 km
Tidsåtgång: 3 h
Startplats: Alt. 1 startar vid Höglekardalens semesterby. Alt 2 startar vid Drombacken i Bydalen. Kika på kartan.

upptackjamtland-imagemissing.png

Tieknippen runt

Tieknippen runt erbjuder en imponerande utsikt över dalen och Anaris fjällvärld., porlande vatten och stora möjligheter att se renar på nära håll. Vandringen startar vid Höglekardalens Semesterby. Följ stigen i Drombackens högra sida tills du når Dromliftens toppstation (kraftig stigning). Följ därefter den markerade leden sydväst längs Dromskåran. Gå inte för nära kanten då det kan vara halt. Stigen fortsätter över höjden till Dromskårans början. Därefter följer du leden rakt söderut till bäcken.
Leden delar på sig och du tar höger, längs med bäcken. Här brukar det fi nnas snö även på sommaren. Efter en stunds vandring träff ar du på leden mot Gräftåvallen, då tar du höger ner mot Höglekardalen. Följ liftgatan i Höglekardalen ner till vägen och avsluta
vandringen längs Storån och den gamla vägen tillbaka till Höglekardalens Semesterby.

Längd: C:a 8 km
Tidsåtgång: C:a 5 timmar
Startplats: Höglekardalens Semesterby.

 

Totthummeln

Totthummelns vindskydd är ett bynära utflyktsmål som passar alla! Vindskyddet är beläget på led 213 ’Totthummeln runts’ högsta punkt, ca 1 h från Fjällgården och har grillplats och utsikt mot Åreskutan. Gör den korta extraturen upp på Totthummelns topp innan vandringen går hemåt – utsikten är värd ansträngningen! Korta ner turen genom att ta Bergbanan (Å33) upp till Fjällgården.

Längd: 2 km
Tidsåtgång: 1-2 h
Startplats: Fjällgården i Åre

Lillådammen

Tur och retur till Byxtjärn eller Lillådammen är en lätt och populär tur. Start och slutpunkt är parkeringen vid Fröå gruva, fortsätt sedan över gräsplanen till grusvägen som korsar hagen upp mot Kristianstorpet. Välj vilken av tjärnarna du vill gå till beroende på dagsform och väder. Byxtjärn ligger mer skyddat och Lillådammen ligger ca 45 minuters vandring längre upp på fjället. Belöningen väntar strax efter man har passerat Byxtjärn och kommit några fler höjdmeter i terrängen. Ett tu tre öppnar landskapet upp sig och Åreskutan reser sig i hela sin prakt i stigens riktning. Till höger Kallsjön, hela Kallbygden och Skäckerfjällen. Vid Lillådammen passar det finfint att pausa innan turen går tillbaka ner mot Fröå. Om det finns vandring kvar i benen kan man fortsätta till Bjelkes gruva innan färden går tillbaka.

Längd: 7 km tur och retur
Höjdskillnad: 290 m
Startplats: Utgå från Fröå Gruva och följ led 221.

Sylarna

Under den här vandringen dras blicken mot horisonten och Sylarnas spetsiga toppar. Terrängen under turen är svagt kuperad och utan några större svårigheter längs sträckningen. Broar och spänger gör passager av vattendrag och våta partier enkla.

Efter någon kilometers vandring lämnar du fjällbjörkskogen runt Storulvåns Fjällstation och når kalfjället. Tidigt passerar du hängbron över Lill-Ulvån. Leden fortsätter sedan i böljande terräng mot rastskyddet Spåime som ligger ungefär halvvägs till Sylarnas fjällstation. Hit går leden mestadels på torra partier men det förekommer också spångad sankmark.

Leden fortsätter vidare i liknande terräng mot rastskyddet Gamla Sylen som du når innan de sista 3 kilometrarnas stigning mot fjällstationen. Mittemot Gamla Sylens rastskydd, på andra sidan Sylälven, byggdes Sveriges första fjällstation. Platsen är skyltad.

Det bedrivs renskötsel i området som kräver vandrarnas hänsyn.

Längd: 16 km
Höjdskillnad: 320 m
Tidsåtgång: 5-6 h
Startplats: Storulvån fjällstation

 
Foto: Sara Rönne

Suljätten

Vandringen upp på det artrika berget Suljätten börjar vid fäboden Lillvallen, ett alternativ är att starta från Kallsjöns strand vid Konäs. Mängder av fjällblomster kantar den vältrampade stigen som slingrar sig mot toppen och det finns mycket spännande att upptäcka i skogen. Under vandringen är sagan om Suljätten ett givet inslag.

Från Lillvallen som ligger på 500 meters höjd är det 3 km enkel väg till toppen och en stigning på totalt 345 meter – en utmanande men rolig fjällvandring för barn. Väl uppe är utsikten i 360 grader över Kallsjön, Åreskutan och Skäckerfjällen belönande. På toppen av jättens näsa med armarna utsträckta mot skyn når turen sin absoluta höjdpunkt. Beroende på vindriktning går det alltid att hitta lä på någon sida av näsan för en välförtjänt fikapaus innan turen ner startar, utsikten här är mycket finare än nere i skogen. Försök inte gå ner på södra sidan, det är för brant. Ta samma stigar tillbaka.

Längd: 6 km tur och retur.
Startpunkt: Följ väg 336 från Järpen mot Kallsedet. Följ skylt norr om Konäs mot Suljätten. Kör ca 3 km till Lillvallen.

 

Östersund

 
Foto: Sara Gärdegård

Foto: Sara Gärdegård

Andersön

Andersön är en populär plats för familjer, motionärer och andra som vill ladda batterierna och lugna ner andetagen en stund. Ön är ett naturreservat.

Det finns flertalet stigar på Andersön. För de minsta finns Andersöns familjestig som är 2,1 km och barnvagnsvänlig. Längs leden finns informationstavlor som de vuxna kan läsa tillsammans med de minsta.

Det går även att ta och vandra eller springa Andersön runt. Mestadels går leden vid vattenbrynet på en skogsstig, men delvis på grusväg.

Längd: Andersön runt - 10 km. Andersöns familjestig - 2,1 km
Startplats: Från Östersund kör man via Frösön över Vallsundsbron, över till andra sidan Storsjön. Därefter svänger man höger mot Orrviken. Efter en dryg mil, strax före Sunne kyrka, tar man till höger mot Norderön. En skylt finns vid den smala grusväg som leder in i reservatet.En större parkeringsplats finns på östra sidan av Andersön, vid Trefotsudden.

Bynäset runt

På Bynäset finns ett stort friluftsområde med vacker utsikt över Storsjön och fjäll. Halvön på Frösöns västra sida bjuder in vandrare, löpare och cyklister till en fantastisk miljö som länge har varit militärt övnings­område. Därför gäller också särskilda regler på Bynäset.

Leden runt Bynäset går mestadels precis vid vattenbrynet. Den södra delen är tillgänglighetsanpassad med en grusad stig. Övriga delen av leden är en skogsstig där det delvis är mycket rötter och på några få ställen lite blötare underlag.

Längd: 6 km
Startplats: Passera Frösö Park, ta av på Bynäsetvägen och parkera på den stora parkeringen.

upptackjamtland-imagemissing.png

Fillstabäcken stig

Fillstabäcken är ett naturreservat som ligger cirka tio kilometer utanför Östersund. I Fillstabäcken innehåller grundvattnet en hög halt av kalk. För ungefär 5 000 år sedan började vatten från källan rinna ut över marken. Kalk från vattnet blev kvar på marken och med tiden bildades en hård förhöjning på backen som kallas kalktuff. Kalktuffen har formen av en kupol och är ungefär 30 meter lång och 25 meter bred. Stigen leder in till kalktuffen och tillbaka.

Längd: 2,1 km
Startplats: Från Frösön tar man Vallsundsbron och svänger höger efter brofästet. Två kilometer senare finns en vägskylt till reservatet mot vänster. Efter ett par hundra meter hittar du parkering och informationstavla.

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Ändsjön runt

Ändsjön är ett naturreservat på Frösön, där också öns enda insjö ligger i svackan nedanför Östberget. Skogsmarken runt sjön är ett område med många lättvandrade stigar. Om du går stigen runt sjön är den c:a 2,7 km.

Ändsjön är mycket grund och ett perfekt tillhåll för många änder och vadare. Från stränderna eller något av de två fågeltornen kan man spana efter svarthakedopping, bläsand och sothöna. Skrattmåsarnas skrän missar man inte.

Längd: 2,7 km
Startplats: Största parkeringen finns vid Skidleken på Lövstavägen.

trangia.jpg

Högforsleden

Högforsleden är en vandringsled som sträcker sig 8 km utefter Hårkan, mellan Lit och Högfors. Här finns bland annat älgfångstgropar, Blåberget och Jämtlands sista avrättningsplats. Hårkans omgivning har vildmarkskaraktär med barrskog och stora myrområden. En vandring utefter Högforsleden längs Hårkan ger en härlig naturupplevelse. Hårkan är dessutom lättåtkomlig via bilväg.

Längd: 8 km
Startplats:
Leden utgår från Lit eller från Högfors.

parlstigen.jpeg

Pärlstigen

Vid Sunne Kyrka ligger Pärlstigen som är en natur- och meditationsstig. Den är ca 1,5 kilometer lång och till stor del framkomlig för rörelsehindrade. Platsen är öppen för alla som vill göra en naturskön utflykt och kanske kombinera vandringen med att också blicka inåt.
Pärlstigen har inspirerats av den förre biskopen Martin Lönnebos populära armband Frälsarkransen, bestående av pärlor med olika färger och namn, skapade för att hjälpa människor att hitta fokus i sina böner. Likt armbandets pärlor är stigen i Sunne tänkt att ge möjlighet till andlig reflektion och sinnesro.

Längs stigen finns armbandets pärlor i stor form, tillverkade av granit. Några av de så kallade Tystnadspärlorna är utspridda och de övriga pärlorna finner man vid stigens mitt i Pelarsalen, där det också står ett altare i skiffer.

Längd: 1,5 km
Startplats: Vid Sunne kyrka