Berg
Foto: Linus Zetterlund
Helagstoppen
Helagsmassivet har ett karaktäristiskt utseende som gör den väldigt speciell. En krävande tur med sina 1796 moh. som startar från Helags fjällstation. Dock är belöningen uppe på toppen väl värt mödan - en utsikt över Sylarna, Bunnerfjällen, Snasahögarna, Härjångsfjällen och Predikstolen. Du skådar även Helagsglaciären som är Sveriges sydligaste glaciär.
Längd: 9 km (750 höjdmeter mellan stationen och toppen).
Tidsåtgång: c:a 6 h
Startpunkt: Helags fjällstation (närmsta access från bilväg är Kläppen, vilket innebär 12 km vandring till fjällstationen).
Foto: Sara Gärdegård
Dörrsjöarna
Från Arådalen följer du skoterleden och viker sedan av mot Dörrsjöarna. Du kan gå runt hela Hundshögen, alternativt upp på Hundshögen för att se ut över den vackra sjöutsikten.
Längd: 8 km från Arådalen. Hundshögen runt c:a 20 km.
Startpunkt: Parkeringen vid STF Arådalen. Alternativt från
Foto: Camilla Källbäck
Hoverberget
Från sin halvö i Storsjön syns Hoverberget vida omkring. Uppe på berget breder torra tallmarker ut sig. I övrigt är berget klätt med gammal granskog. Rasbranter, lodräta klippor, grottor och raviner gör Hoverberget till ett spännande område. Många, välmarkerade stigar gör det lätt att ta sig runt. Vill eller kan man inte ta sig runt i terrängen så kan ett besök vid Toppstugan rekommenderas.
Längd: Till toppen från parkeringen 1,4 km
Startpunkt: Hembygdsgården Hoverberget
Medaftonshogna
964 meter över havet. Det här är inte den mest markanta toppen i området, men väl värd ett besök. Delar av vandringen går på en fin stig, lite stenig och trixig
men mycket vacker – en anledning till att vemdalen fjällmaraton passerar här. Utgå från Storhogna och gå tur 5* till Bräckvallen, fortsätt förbi fäbodvallen och gå i en vid båge upp på toppen som ligger öster om leden. Den som vill kan fortsätta ner mot gammelvallen och Oxsjön, och sen fortsätta upp på nästa topp, Oxsjövålen.
Startpunkt: Storhogna Fjällhotell
Foto: Cherry Eriksson
Kusbölehelvetet
Kusbölehelvetet är en sprickdal som är över två kilometer lång och upp till tjugo meter djup. Namnet har sitt ursprung i tre fornnordiska ord. Kuse som betecknar en särdeles stark björnhane. Böle som betyder bosättning och slutligen helvetet som används för att beskriva en stygg plats som är svår att ta sig till och ogästvänlig att befinna sig på. Du kommer att komma till en skylt där du kan välja att gå till “Helvetet” eller “Ingenting”.
Längd: c:a 4 km ToR
Startpunkt: Åk mot Gräftåvallen. Det finns en privat väg, väl utmärkt, in i skogen. Det kostar 50 kronor att använda vägen, du betalar via Swish.
Foto: Kalle Brisland
Tossåsen - Lunndörren
Från Tossåsen går en led upp mot Lunndörren, som är en u-formad dalgång med branta sidor och storslagen natur. Det är c:a 10 km från Tossåsen upp till vindskyddet som ligger i Lunndörren. Det är ytterligare 2 km till "mittpasset" som ligger 877 moh. Från vindskyddet är det ytterligare 10 km till STF Lunndörrsstugan.
Längd: 10 km till raststugan. Ytterligare 2 km till “Mittpasset”.
Startpunkt: Tossåsen i Bergs kommun.
Viksjövålen runt
Från parkeringen följer du Pilgrimsledens rödmarkerade stenar och träd uppför torrbackarna. Efter knappt 3 km tar du sedan vänster mot Öjön och Viksjövålen. Fortsätt förbi sjön och vidare längs med Viksjövålen som du ska runda. Leden kommer att dela sig vid två tillfällen, håll till vänster båda gångerna.
När du passerat Vålvallen fortsätter du sedan upp igen och väl uppe möts du av en 360 graders magnifik utsikt över fjälltopparna och Helagsmassivet.
Stigen mellan Vålvallen och Ljungdalen är en gammal buföringsled. Längs den här stigen har fäbodfolket gått med mjölk och smör till Ljungdalen och tagit med sig kött och spannmål tillbaka.
Väl nere följer du vägen tillbaka mot parkeringen.
Längd: 11,5 km
Höjdskillnad: 280 m
Tidsåtgång: 4 h
Startpunkt: Från centrum i Ljungdalen. Utgå från turistinformationen.