Allemansrätten

Inte störa, inte förstöra

 
sara_gardegard_fotograf_Are-57.jpg
 

Att vistas i naturen är positivt för vårt välmående och hälsa. Allemansrätten är således en viktig förutsättning för att det ska vara enkelt att vistas i naturen. Dock är allemansrätten inte bara en rättighet, den innebär också vissa skyldigheter. Den som nyttjar allemansrätten behöver ta hänsyn till natur och djurliv, markägare och andra besökare. Nedan har vi samlat grundläggande fakta för att göra det enkelt för dig att ha koll.

Ledorden “inte störa, inte förstöra” summerar allemansrätten väl.
Information hämtat från Naturvårdsverket & STF

 
 
vandra.png

vandring och utflykt

De som bor nära naturen har rätt att känna sig ostörda i sitt hem. Därför får du inte gå eller åka skidor inom någons hemfridszon eller över någons tomt, det vill säga i det privata området närmast bostadshuset. Det är risken att störa som avgör hur nära du kan passera ett hus. Det finns inga regler om minsta avstånd.

*Gå inte över åkrar med växande gröda eller i planteringar

fjall.png

På fjället

Fjällmiljön är känslig och det gäller därför att vara varsam för att undvika störningar och skador. Tänk också på att allemansrätten kan vara delvis inskränkt i nationalparker och naturreservat som ligger i fjällen. För sådana skyddade områden finns särskilda föreskrifter som anger vad som gäller i varje område.

Visa hänsyn

Du behöver du visa hänsyn mot alla djur, stora som små. Djuren är ofta rädda för människor så kom ihåg att inte jaga, störa. Betrakta på håll och låt alltid djuren ha företräde. Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. I nationalparker är det koppeltvång och även i många naturreservat. Ha koll på vad som gäller innan du beger dig ut.


talt.png

att Tälta i naturen

Du får tälta något enstaka dygn i naturen. Tänk på att
Ni får tälta om ni följer detta: det får vara 2-3 tält på samma plats men inte fler. Ni får stanna 1-2 nätter men inte längre. Ni får inte tälta på ömtålig mark som hagar, odlad mark, planteringar eller på någons tomt. Om ni ser någons hus är ni för nära. Om ni vill slå upp fler tält, eller stanna fler nätter behöver ni fråga markägaren om lov. Tänk på att inte störa eller skada naturen. I naturreservat och friluftsområden kan andra regler gälla – läs noga på anslagstavlor där.

bar.png

att Plocka blommor, bär, svamp

Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men däremot får du inte plocka fridlysta växter. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Markägare får inte hindra någon från att plocka vilt växande bär och svamp på marker där allemansrätten gäller.



att ELda

Elda med försiktighet. Välj en plats där elden inte kan sprida sig eller kan skada naturen. Grus eller sandig mark är bra underlag. Mossa, torvmar eller jordig skogsmark är mindre bra då elden kan pyra under jorden och flamma upp senare. Elda aldrig på klippor, de kan spricka av värmen från elden.

Håll alltid koll på om det råder eldningsförbud och om det finns särskilda regler i nationalparker och naturreservat. Kom ihåg att släcka elden och städa efter er innan ni går.

 

Inte störa, inte förstöra

Allemansrätten i 12 punkter

 
denna! saragardegard-1.jpg
 

1

TA MED ALLT SKRÄP HEM

Ta med allt ditt skräp när du går hem. Metallburkar, plastpåsar, toapapper och annat skräp kan skada djur, växter och människor. Packa med en skräppåse i väskan så får du lätt med skräpet hem. Lätt sammanfattat: “lämna inga spår efter dig”.

 
 

2

GÅ INTE FÖR NÄRA HUS

Gå inte för nära någons hus. Kan du titta in genom fönstret är du alldeles för nära. Tack vare allemansrätten får du gå nästan överallt i naturen, men du får inte gå eller leka på någon annans tomt eller odlingar. Det är viktigt. En bra regel är att hålla dig så långt borta från hus att du inte syns.

 
 

3

BAJSA I EN GROP

Långt till en toalett eller dass? Du får använda naturen som toalett. Däremit behöver skydda djur och människor från dina bakterier. Gör så här: gräv en grop för bajset och pappret. Vid avslutat behov täck med sten eller löv. Se också till att du inte är nära ett vattendrag, bakterier sprids i vatten. Elda med fördel upp pappret.

 
 

4

TITTA INNAN DU PLOCKAR

Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men det finns några undantag: du får inte plocka fridlysta sorter och du får inte plocka från någons plantering eller trädgård. Tänk också på att det finns giftiga växter – om du ska äta bär och svamp är det viktigt att du tar reda på att de är ätbara.

 
 

5

DU FÅR INTE SKADA NATUREN

En viktig del av allemansrätten är att du inte får skada naturen. Om du vill bygga en koja får du använda grenar och pinnar som ligger på marken, men du får inte bryta grenar från träd. Du får klättra i träd och på berg, men inte riva ned växter eller djurbon.

 
 

6

TA HÄNSYN TILL DJUREN

När du rör dig i naturen behöver du visa hänsyn mot alla djur. Stora som små. Djuren är ofta rädda för människor, så kom ihåg att inte jaga, störa eller skada djuren eller deras bon. Kom ihåg att det är förbjudet att röra fågelägg och djurungar.

 
 

7

HÅLL KOLL PÅ HUNDEN

Ta gärna med hunden ut i naturen, men låt den inte springa lös så att den stör djur eller fåglar. Det är extra viktigt på våren och sommaren när djuren i skogen har ungar eller ägg.

 
 

8

ELDA FÖRSIKTIGT

Var försiktiga när ni eldar i naturen. Välj en plats där elden inte kan sprida sig eller skada naturen. Elda aldrig på klippor, de kan spricka av värmen från elden. Barn ska inte elda själva. Kom ihåg att släcka elden och städa efter er innan ni går.

 
 

9

BADA INTE PÅ NÅGONS TOMT

Vem vill inte bada på sommaren? Det bästa är att du får göra det nästan överallt. Tänk på att inte bada på en strand eller brygga som är en del av någons tomt utan att fråga markägaren först. Och du måste alltid visa hänsyn till djur och växter – inte störa, inte förstöra.

 
 

10

STÄNG GRINDEN

Nyfikna djur som går i hagar smiter gärna ut om du glömmer att stänga grinden efter dig. Gå försiktigt genom hagar och stäng grinden efter dig. Höga ljud och närmanden kan skrämma djuren så håll dig på ett bra avstånd. Innan du går in i en hage är det bra att kolla vilket djur som bor där, en arg tjur vill du väl inte möta?

 
 

11

TÄLTA UTAN ATT STÖRA

Ni får tälta ute i naturen om ni följer detta: det får vara två till tre tält på samma plats, men inte fler. Ni får stanna 1-2 nätter, men inte längre. Ni får inte tälta på ömtålig mark såsom hagar, odlad mark, planteringar eller på någons tomt. Om ni ser någons hus är ni för nära. Om ni vill slå upp fler tält, eller önskar stanna fler nätter behöver ni fråga markägaren om lov. Tänk på att inte störa eller skada naturen. I naturreservat och friluftsområden kan andra regler gälla – läs noga på informationstavlor vad som gäller där.

 
 

12

ANDRA REGLER I SKYDDADE OMRÅDEN

Nationalparker, naturreservat och andra skyddade områden kan ha särskilda regler. Läs och titta noga på skyltarna i området du besöker. Du kan också besöka Länsstyrelsens eller aktuell kommuns hemsida, där finns allt du behöver veta inför din upptäcktsfärd.