Strömsund

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Sjufjällsstigen

Denna välkända vandringsled börjar i det idylliska Ankarede och slutar i Härbergsdalen. Sträckan blir ca 33 km

Efter starten i Ankarede passerar du ett par broar och sedan bär det strax uppför i ca 5 km. Eftersom leden är spångad blir motluten inte särskilt betungande. När du når höjderna ovanför Ullersjön, så har du en storslagen utsikt med bl.a. Ullersjöklumpen och Rödfjället i blickfånget. Leden fortsätter från Ullersjön till Rödfjället, där man under första halvan av 40-talet bröt krommalm till den svenska industrin. En avstickare ned till kartkordinat x8615 y2700 leder fram till lämningar efter brytningen. När du passerat Rödfjället kommer du fram till sjön Sipmesjaure där samerna i området samlar sina renar för att räkna och märka dem. Samerna har här några stugor och kåtor som de bor i medan arbetet pågår. Du bör absolut avsätta tid för att bestiga Sielkentjakke, Frostvikens högsta fjäll 1314 möh.

Det bjuder på en vidunderlig utsikt över ett otal fjäll och sjöar. Kanske en av de vackraste vyer landets fjällvärld har att bjuda. Fjället stupar mycket brant ner mot den 730 m lägre belägna sjön Friningen. Att bestiga toppen tar ca 3 timmar och knappt halva tiden till återfärden. När du fortsätter vandringen går du utefter Sipmesjaure i ca 6 km innan du kommer in i ett fjällpass mellan Mammoken och Sielkentjakke. Du når strax fram till Sielkentjakkstugan där du kan rasta ett tag. Resten av vandringen ner till Härbergsdalen är lättsam. Den går genom en fjälldal med myrar, björk och granskog. Då och då vill du säkert blicka tillbaka och njuta av den tjusiga fjäll-världen du tidigare passerat.

Bra ställen för tält hittar man på höjderna ovanför Ullersjön, vid Sipmesjaure och vid Sielkentjakk-stugan.

Längd: 33 km
Startpunkt: I Ankarede.

upptackjamtland-imagemissing.png

Djuptjärnsstigen

En vacker stig som går uppe på sandrevlar och förbi ett tjugotal tjärnar. Djuptjärnstigen är mycket unik i sitt slag eftersom den går uppe på en av Sveriges kanske längsta sandrevlar som är flera km lång. Dessa utrinningsgrusåsar härstammar från istiden och åsryggarna höjer sig över de många småtjärnarna. En av dessa tjärnar har fått namnet "Gröna ögat". Stigen sträcker sig ända upp till Jansjö fäbodar vilket gör den till vår längsta stig i nätverket. Här finns även ett fornminne i form av en tjärdal.
Vid Djuptjärn finns även ett av Sveriges nordligaste bestånd av örten sjöranunkel (Ranunculus lingua). Stigen går genom en drömsk sagoskog, som en pelarsal av tallar. På vägen till Jansjöbodarna kan man ta en avstickare till en ockra målning på ett jätteflyttblock som kallas för "Mystiska korset". Detta är en fornlämning med okänd datering men tros vara ca 1000-2000 år gammal.

Längd: 10,5 km
Startpunkt:

Foto: Fanny Jonsson

Foto: Fanny Jonsson

Björnklumpen

Vandringsleden Björnklumpen vid Valsjöbyn i Hotagsbygden leder upp till Björnklumpen där det finns en björnsax. Det är en fälla som man använde förr för att fånga rovdjur. Numera får saxar inte användas. 1896 fångades en björn i björnsaxen. Björnens vrål hördes över hela byn. Männen i byn tog snabbt med sig allt vad de hade i vapenväg och gick upp till Björnklumpen för att döda björnen. Björnjägarna var Nils Olovsson, SméJonte, Karl Jonsson och Anders Danielsson.

Björnklumpens vandringsled är en markerad stig som börjar i granskogen och går sedan uppför. Från Björnklumpen har man en milsvid utsikt över sjöar och fjäll. Ta gärna med fikakorgen och njut av vyerna. Fundera också över gamla tiders jaktmetoder och människors livsöden.

Längd: ca 1,5 km. Den har en brant stigning och är lite krävande.
Startpunkt: Stigen börjar ca 2 km öster om Valsjöbyn (från väg 340).