Krokom

 
upptackjamtland-imagemissing.png

Ansättåleden

Ansättåleden går mellan Bakvattnet och Rörvattnet.
För den som inte vill gå hela leden finns bilväg till Ansättåns Canyon. Kanjonområdet är en perfekt utgångspunkt för vandringar till Rörvattnet eller Bakvattnet. Leden går omväxlande på landsväg, skogsbilväg och i skogsterräng.

Ansättåleden går i vacker fjällnatur och passerar flera tjärnar. Den passerar också Ansättåns Canyon - en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter. Därifrån kan man vandra västerut mot Långvattnet och Stora Stensjön eller österut mot Bakvattnet. Det finns flertalet rastplatser längs leden, som är märkt med röd färg.

Längd: Från Rörvattnet till raststugan är det 16 km. Därifrån till Bakvattnet är det 10 km.
Startplats: Vid Rörvattnet eller Bakvattnet. Leden går även att nå via vägen till Ansättåns canyon från Rötviken.

Blomsterleden

Vandra Blomsterleden från Bakvattnet till Ansättens topp.

Leden går först genom granskog, sen över myrar och genom fjällbjörkskog. Slutligen uppför fjällsluttningen upp mot toppen av Ansätten (1090,7 möh). Från toppen har man en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll. Här kan man uppleva en rik flora med över 400 arter, Ansätten är faktiskt ett av Sveriges artrikaste fjäll.Leden är märkt med orangefärgade stolpar. På kalfjället är leden märkt med orange färg på stenar. Ungefär halva sträckan är spångad. Leden är ganska lätt att vandra, dock lite mera krävande uppför fjället.

Längd: 12 km.
Startplats: Blomsterleden startar i Bakvattnet. Du går samma väg tillbaka.

Foto: Anna Asplund

Foto: Anna Asplund

Finntjärnsleden

Finntjärnleden är en trevlig och lättvandrad led i vacker fjällnatur och med fina vyer. Efter bara ett par kilometer kommer man upp på en öppen höjd med vidsträckt utsikt mot fjället Ansätten, ner mot sjön Bakvattnet och med Hotagsfjällen i horisonten. Däruppe på höjden finns ett vindskydd med sittplatser. Ta gärna en rast där och njut av ditt fika. Leden går både på fast mark och blöta myrar. Därför rekommenderas stövlar. Man går samma väg tillbaka till Bakvattnet.

Längd: 2 x 6 km
Startplats: Leden startar vid en parkering vid södra infarten till Bakvattnet. Där finns en informationstavla. Leden är märkt med orange färg på träd och stolpar.

 

Grönvattnet och Storholmsjö naturreservat

Skogsområdet har mycket höga naturvärden, det är en gammal granskog med bland annat många hotade vedsvampar. Det finns gott om högstubbar, lågor och rotvältor. Hänglavar formligen draperar träden. Stigen slingrar sig fint in i gammelgranskogen. Följ den blå markeringen och se dig omkring. Stigen passerar två fina fäbodvallar Holmbuan och Skjälderbuan.

Du kan även gå till kalkblekesjön Grönvattnet, en fantastisk grönskimrande tjärn som i sydost angränsar reservatet. Den ljusa kalkbottnen och det klara källvattnet gör att tjärnen skimrar i grönt, speciellt under soliga dagar. Blekesjöar är mycket ovanliga i Sverige och världen, men är relativt allmänna i Jämtlands kalkrika kambrosilurområde. Blekeområden utgör ofta livsmiljö för sällsynta och hotade arter.

Längd: Naturstigen är ca 4 km lång och är lätt att vandra.
Startplats:
Vandringsleden Storholmsjö Naturreservat ligger tre kilometer väster om Storholmsjö, längs vägen mot Åkersjön och Bakvattnet. Stigen utgår från väg 689, tre kilometer väster om Storholmsjö.