Det här är sommarens bucketlist för dig som är nyfiken på att upptäcka Östersund

檝ersiktsbild 2tersund.jpg
 
Cykel-Fr”s”n-™stersund.jpg

Downhill och Enduro på Östberget

För dig som söker spänning och adrenalin utför finns Östberget som rymmer många cykelleder av varierande svårhetsgrad och karaktär. Från toppen av Gustavsbergsbacken finns blå, röda och svarta leder som du tisdags- och torsdagskvällar i juni och augusti når liftburet, annars via asfaltsvägen mot Frösötornet. Häromveckan korade Red Bull området till Sveriges 7 bästa cykelpark och stigarna runt Östberget har flera gånger stått värd för Enduro Sweden Series med finfina omdömen.

Vill du inte köra utför så är hela Frösön fullt av fina leder för stigcykling. Kanske provar du Frösön runt eller tar turen runt Bynäset.

Mer info här

Barnens St Olavsled

I sommar kan du bli pilgrim för en dag. Kyrkstigen på Frösön har nu blivit en St Olavsled i miniformat med åtta stationer som symboliserar platser längs med den riktiga leden. Via mobilen och QR koder följer barnen Emma och Magnus på pilgrimsvandring. Lär mer om St Olavs liv år 1030 och om hur det var att vara pilgrim år 1339. Lämplig för barn 7-12 år i vuxens sällskap.
Start vid Sockenstugan, Frösö Kyrka. Barnens pilgrimsvandring finns även längs med Pärlstigen i Sunne. Start där vid Sunne kyrka

Mer info här

Barnens_Stolavsled_檚tersund.jpg
Outdoorhubben 2.jpg

Outdoor-hubben

I år är det Friluftslivets år. Och vad passar då bättre än att Sjötorget vid Badhusparken förvandlas till en outdoor hub. Här i sjöbodarna kan du hyra kajaker, uppblåsbara paddelbrädor, cyklar, friluftsutrustning och få inspiration till dina upptäcktsfärder.
Lagg & Hoj finns på plats med sin cykeluthyrning, kajakerna är bra allround-kajaker, stabila med fotroder som du antingen lägger i direkt vid Badhusparken eller hyr och tar med till te x Locknesjön. Vill du istället uppleva Storsjön från en SUP (Stand Up Paddle Board) finns såna att hyra.
Har du inte testat att sova i trädtält är det något du inte får missa i sommar. Hyr ett trädtält här och hitta en avskild plats t ex på Frösön eller Andersön. Hyr också med dig en portabel pizzaugn så blir kvällen komplett.

Mer info här

Orkidévandring

Jämtland och området kring Storsjön bjuder på fantastiska förutsättningar för de vackra och fridlysta orkidéerna tack vare sin kalkhaltiga jord. Vid Nästmyren i Fugelsta/Marieby hittar du Jämtlands landskapsblomma Brunkullan. Även om Brunkullan är sällsynt så brukar de blomma rikligt här. Vid Nästmyren finns även andra orkideér som tvåblad och brudsporre. Här parkerar du på Brunkullaparkeringen, i princip mitt bland blommorna.
Bara 3 km från Östersunds centrum ligger Odensalakärret, där du parkerar längs Orkidégången och sedan promenerar ett par hundra meter. Här hittar du de vackra guckuskorna, men även tvåblad, brudsporre, flugblomster och purpurknipprot.
Blomstringsperioden sträcker sig från mitten av juni en bit in i juli (lite beroende på väder och värme)

Mer info här

Guckusko.jpg
Disc Golf 檚tersund.jpg

Discgolf

Discgolf är vid sidan av padel en av världens snabbast växande sporter. Discgolf eller frisbeegolf, som det kallades tidigare, är både enkelt och billigt att utöva. Du kommer ut i naturen och målet är att på så få kast som möjligt ta sig från utkastplatsen till hålet. En bana består vanligtvis av 9 eller 18 hål och när du nått fram och kastat discen i en discgolfkorg så har du klarat hålet.

Vill man vara avancerad så har varje hål, precis som i vanlig golf, ett par (ideala scoren) som man förväntas klara hålet på. Det finns olika typer av discar som putters, drivers och mellandistans. Men är du nybörjare så strunta i allt detta, du klarar dig bra med en disc eller ett startset som har en disc av varje och lite tålamod. I Outdoorhubben i Badhusparken finns discar att hyra.

I Östersund finns banor bl a vid Kärringbacken och Vallaskolan på Frösön, vid Parkskolan, i Odensala och i Ängsmon. Fler banor på udisc.com

Guidad stadsvandring

Östersund grundades 1786 av Kung Gustav III. Långt, långt innan var Frösön under århundraden det självklara centret i Jämtland, bebyggt sedan förhistorisk tid. När Östersund grundades fanns bara ett hus på platsen och trots att man lockade med skattefrihet så gick det trögt med inflyttningen och inte förrän vid sekelskiftet 1800/1900 hade den laglösa bondhålan förvandlats till en militär-, ämbetsmanna och handelsstad som blomstrade.
Följ med på en guidad stadsvandring där du får veta mer om historia, byggnader och personligheter som levt och verkat i staden.
4 juli – 29 augusti, söndagar kl 15.00, onsdagar kl 18.00. Guidningen pågår i två timmar.
Pris: 200 kr vuxen/ 100 kr barn (upp till 18 år):
Boka gärna din vandring i förväg på  nortic.se
I mån av plats kan du boka och betala din biljett via swish direkt till guiden på plats.
Turen startar vid Östersund TuristCenter

Skärmavbild 2021-06-15 kl. 15.11.29.png
Bild Nationalmuseum / Tomtefar i sin rustning Elsa Beskow

Bild Nationalmuseum / Tomtefar i sin rustning Elsa Beskow

Nordiska Myter på Nationalmuseum Jamtli

På Jamtli hittar du Nationalmuseum Jamtli. I årets utställning ”Nordiska myter” får du möta 1800-talets berättande bildvärld i form av storskaliga historiemålningar, motiv ur den nordiska mytologin och sagoböckernas magiska illustrationer. Utställningen innehåller bl a verk av Carl Larsson, Elsa Beskow, Ernst Josephsson och John Bauer.


Mer info här

SPA upplevelser

På toppen av taket på Hotell Östersund, med vyer över vackra Storsjön, ligger Östersunds nyaste spaupplevelse, Cloud Spa. Varva sköna behandlingar, bad i pooler och jacuzzis med drinkar på takterassen. På Frösö Park SPA tvagar du dig enligt gamla jämtländska riter, njuter av varma och kalla källor, bastuland, pooler inne och ute och ett stort urval av behandlingar.

Glass 檚tersund.jpg

Ingen sommar utan glass

När solen värmer och sandalerna är på, då är det läge att svalka sig på någon av Östersunds glassigaste ställen.  Stans nyaste glassbar, Gusto Gelato, hittar du på C:nen längs Gågatan. Här tillverkas egen gelato, sorbet och soft gelato.  På Norra Station hittar du mjukglass med hemkokta såser. Prova kolasåsen med mandel och lingon eller chokladsåsen med Valrhona, mandel och daimkross. Wedemarks gör sin egen krämiga gelato där personalens egna favoriter är whiskeyglassen och ananasglassen. På Hamngatan 12 köper du den prisbelönta glassen från Glassbaren i Bräcke. Slå dig ner i solen och njut av glass och sommar när den är som allra bäst.

Mer info här

Familjefiske

I Östersund är du omgiven av fiskevatten. Här finns Storsjön men också många andra sjöar och vattendrag inom kasthåll. I Lillsjön, bara 10 minuter från centrum, finns ett lättillgängligt och fritt fiske efter abborre, gädda och inplanterad regnbåge. En kort biltur tar er till Andersön eller Bynäset, där man fiskar med hänförande utsikt över Storsjöflaket och fjällvärlden. Här funkar latmete, dvs spinnspö, sänke, en maskad krok en bit upp från botten 

Lite äldre barn, från ca 6 år kan snabbt lära sig hantera ett spinnspö med kastflöte och några flugor på en tafs. Har du fisketur så nappar harr, sik eller öring.
Vid Lillsjön, Andersön och Bynäset finns även möjligheter att grilla vid i ordningställda grillplatser och vikarna lockar till bad. 

Mer info här


Foto: Lars Häreblad

Foto: Lars Häreblad