Alexandras mål är att bestiga 178 toppar

 

Mitt namn är Alexandra Nilsson och jag bor sedan några år tillbaka i Järpen. Sedan jag flyttade till Jämtland har jag sprungit hundratals mil i fjällen och 2020 startade jag mitt projekt “178 toppar” där jag på två somrar ska försöka ta sig upp på samtliga av Jämtland/Härjedalens fjälltoppar. Första sommaren sprang jag upp på 101 av dem! Topparna finns mellan Stekenjokk i norr och Lofsdalen i söder. Det är allt ifrån välbesökta toppar med stigar ända upp, till toppar långt ifrån närmsta väg eller stig och som få har varit uppe på. En del toppar klarar man på en dagstur, andra turer kräver packning med tält, kök m.m. Här listar jag några av mina favorittoppar av de som är något mindre besökta.

 
 
Alexandra.jpg
 
 

1. Sielkentjahke 1315 m.ö.h.

Frostviken och Härbergsdalen är ett område som jag inte kände till innan jag började springa upp på toppar. Välmarkerade och lättsprungna leder, få människor och fantiska vyer gjorde att detta blev ett av mina nya favoritområden att springa i! Lättaste sättet att ta sig upp på Sielkentjahke är att parkera vid Härbergsdalen och följa sommarleden nordväst (förbi Sielkentjahkestugan). När man springer längsmed den kringlande Frijnejohke ser man på långt håll det mäktiga fjället. Rakt söderifrån är Sielkentjahke relativt brant, så jag rekommenderar att fortsätta en extra bit på leden och börja gå uppför från sydväst (istället för rakt söderifrån). Tur och retur blir i runda slängar lite under 35 km.


2. Mjölkvattsfjället 1247 m.ö.h

Grusvägen in mot Mjölkvattnet i Sösjöfjällen / Offerdal är bommad, så jag cyklade från bommen in till Mjölkvattnet och därifrån följer man sommarleden norrut en kilometer eller så innan man börjar stigningen upp på Mjölkvattsfjället. Speciellt med detta område är “fjord-känslan”, med mäktiga fjäll som reser sig nästan direkt ur sjön. Dessutom har man god utsikt mot fina Himmelsraften. Tur och retur (om man bortser från grusvägen) är det cirka en mil.


3. Dörrsvalen 984 m.ö.h

Från Kolåsen kan man cykla grusvägen in tills den tar slut (cirka 6 km) och fortsätta till fots på stigen som tar vid. Upp genom skogen i ca 500 m och vid stigkorsningen tar man den högra stigen, som går norrut. Den kan man följa en bit men sedan blir det blött och man tar ut kursen mot toppen av Dörrsvalen i Skäckerfjällen istället. Just toppen har faktiskt inte den bästa utsikten, utan jag rekommenderar att följa “ryggen” mot nordväst till den tredje lilla höjden för att få utsikten över en fantastiskt fin och rund dal som är omringad av fjäll i en hästskoliknande formation. Tar du den lilla extraturen från Dörrsvalen landar turen på ca 15 km plus grusvägen. För den som inte är rädd för obanad (mestadels svårsprungen) terräng och lite längre sträckor kan jag verkligen rekommendera att utforska topparna i Skäckerfjällen. Du kan läsa mer om hur jag la upp min långtur i Skäckerfjällen här

(Bonustips: finaste tält- och badplats med utsikt hittar ni mellan Skeavratjahke och Opmedstjahke, N 7077929, E 385912.) 


 

4. Lunndörrspasset + Dörrpiken (1303 m.ö.h.)

Lunndörrspasset + Dörrpiken (1303 m.ö.h.) + Giedtietjahke (1270 m.ö.h.). Om du någon gång sover i Lunndörrstugan, har finväder och en dag att fylla med äventyr tycker jag denna runda är värd att testa. Från Lunndörrsstugan springer du leden genom Lunndörrspasset. Bara att springa på stigen mellan de branta fjällsidorna i Lunndörrspasset är i sig värt att göra! Så himla fint! Vill man även ta några toppar så kan man springa till Lunndörrspassets vindskydd och ytterligare någon kilometer på leden innan man börjar gå uppför Dörrpiken till toppen. Njut av utsikten och fortsätt sedan vidare mot Giedtietjahkes topp. Njut av utsikten och fortsätt röra dig norrut. Varför inte ta ett dopp i en fantastiskt fin liten fjällsjö (N 6989954, E 403708) med underbar utsikt på platån på nervägen? Därifrån kan man gå nedför tills man kommer på stigen igen och springa tillbaka till Lunndörrsstugan. Lite beroende på hur man springer landar man på mellan 25 och 30 km.

 
SommarGrett