Viktor - en kåsa kaffe smultronställen

 

Kaffedrickande friluftsinspiratör med fötterna i Jämtländsfjällen. Jag vill tillsammans med dig öppna ögonen för att se och uppskatta hela turen och vi ska göra det så bra vi bara kan och vill. Ibland passar det med trerätters på fjället i solnedgången medan det andra gånger är bättre med en snabb fika innan vi kämpar vidare. Alla tillfällen har sin charm men det viktigaste är att ha roligt och njuta på vägen.

 
 

1. Topptur på tuvan.

I Oldfjällen finns många fina topptursfjäll, det ena mer svårtillgänglig än det andra, men en del är så vägnära att det är lätt att missa dem när man stirrar sig blind på kartor och höjdkurvor. Stortuvan är precis en sån. Belägen strax ovan och öster om vägskälet i Åkroken hittar du denna pärla som med sina 180 fallhöjdsmeter bjuder in till rolig och lättåtkomlig skogsåkning. 

Numera plogas parkeringar upp på strategiska ställen längs vägen upp mot mjölkvattnet så ställ bilen på uppmärkt plats för att inte vara ivägen för snöröjning och tyngre trafik som går ner från mjölkvattsdammen. Efter det är det bara att spänna på dig pjäxorna och knata upp direkt från bilen, det är ingen anmarsch att tala om och här hinner du lätt några vändor innan det är dags för första fikat!


2. Platån vid Plaassagaejsie

Det här är en av mina favoritplatser och ligger bortanför skoterleden i ett väldigt vackert fjällandskap. Vintertid är det dryga 5km från parkeringen vid bommen i Långsådalen och sedan skidar du i rakt västlig riktning tills du kommer till nedre lilla mjölkvattnet. Ta dig sen till andra sidan sjön, IAKTTAG FÖRSIKTIGHET PÅ ISEN, ibland behöver man runda på södra sidan genom att ta renbron över ån men andra gånger går det ta rakt över sjön. Allt beroende på hur isen ser ut och det kan vara riktigt lurigt på grund av vattenregleringen. Sen tar du sikte mellan fjälltopparna och skidar upp på fjället. Det finns ingen led så du får hitta en väg upp mellan branter och träd men det är värt det när du börjar få lite höjd. Den här turen passar också alldeles utmärkt om barnen börjar ha lite skidvana! Vi har gjort turen med två 6-åringar och det gick alldeles utmärkt, se bara till att ha ryggsäcken full med fika och tålamod för att stanna och leka vid urgamla knotiga tallar så går det finfint! Väl uppe vid tjärnarna Bijjie Bavlanjaevrieh så är ni oftast helt ensamma och kan njuta av fjälltopparna som omger platån. Här blir det ganska väderutsatt och skulle det rulla in dimma finns det få, om några, landmärken eller sänkor att följa för enkel navigering så ta med kompass och var uppmärksam på vädret. 

TÄNK PÅ: De här fjällen är kalvningsland och skall respekteras, när skoterförbudet inträder sent på vårvintern är det av denna anledning och det finns därför skäl till att även med skidor under fötterna inte göra längre turer in i fjällområdet. Då är det bättre att leta sig till något annat fjäll.


3. Strydalen/Skäckerfjällen

Ett vackert och stort fjällområde som ligger ovanför Anjan i Västjämtland. Sikta på nödstugan som finns i Strydalen och ha det som utgångspunkt och möjlig tältplats! Här finns njuter du av storslagna vyer om du vill ta en längre sväng på turskidorna vidare in mot Sockertoppen eller så tar du topptursskidorna på någon av de omkringliggande topparna! Det här är en riktig pärla och snön ligger ofta kvar länge på våren så det går fint att ta skidturer långt in i maj om man väl tagit sig upp på fjället. Från parkeringen nere i Anjan är det ungefär 7km till Strydalen och sen har du hela det här makalösa fjällområdet vid fötterna!


4. Himmelsraften

Så långt tillbaka jag kan minnas har jag hänförts av fjället som är lika fint som namnet antyder och som med sin branta fjällsida reser sig upp från sjön Stora-Mjölkvattnet likt ett fyrtorn i fjällområdet jag kallar hemma. Vid klart väder kan du lätt lokalisera Himmelsraften från många av de närliggande fjällen och har för mig blivit något av en central del i oldfjällen. För att ta dig dit utgår du från bommen i Långsådalen och tar dig sen vidare på antingen skoter eller skidor ca 10 km innan du är framme. Det är en bit att ta sig men det är värt det för oavsett om du har det som mål för din topptur eller om du bara vill skida runt i området så är det mäktigt att stå där vid foten av det branta fjället. 

För topptursentusiasten finns här massor av fina åk, skogsåkning som vid gott före bjuder på ”pillows” mellan granarna och rännor med tydliga nedfarter. För min del anser jag det lättast att ta sig upp i den tydligaste rännan närmst branten men tänk på lavinsäkerheten och utvärdera läget kontinuerligt i den branta terrängen.

Tar du dig ända upp till toppen så har du en otrolig utsikt men det är sällan den bästa åkningen finns uppe på högfjället utan den hittar du nedan trädgränsen. 


5. Hovdehögen runt

Det här är en väldigt fin vintertur och en lagom längd för en lugn dagstur. Har du barn med skidvana så är det inga problem att ta med dem. Vi gjorde den här turen med våra tvillingar på fem och ett halvt år och det gick fint.

Turen är ca 10km lång och med en väldigt fin blandning av både uppför och nedför. Den är inte speciellt teknisk men avslutet är ned för slalombacken i Hovde (om du inte vill ta ett spår jämte vägen till stugbyn) så nedförsåkning på turskidor bör du bemästra för att njuta mest möjligt av turen då det även på fjället är några backar att ta sig ned för.

Efter att ha tagit bilen till bydalsfjällen och parkerat vid hovdeliften börjar du turen nere i dalen med att ta skidliften upp i Hovde. Det här får du göra utan liftkort och går att göra med både pulka och hund. Väl uppe så kan du välja mellan att åka ned till nästa lift för att komma ännu högre upp eller så tar du riktning uppåt och höger för att korsa skidbackarna och sedan gå över på sadeln mellan Hovdehögen och knulen nordost om den.

Väl uppe på sadeln så väntar en fin och snäll utförslöpa med en fantastisk utsikt! Du ser bort mot Lunndörren och utsikten är milsvid över böljande mjuka fjäll. Här kan det vara lite blåsigt men när du kommer ned till trädgränsen så är det ganska skyddat så även om det friskar i uppe på sadeln blir det bättre längre ner. Efter ytterligare ett par kilometer så når du ett tjärnssystem som sträcker sig mot Hosjöbotten och vill du fiska finns det goda möjligheter här. Kristalltjärn är en populär tjärn, ligger längs sträckningen på turenoch fiskekort löser du på natureit.se.

När du nått tjärnarna har du gjort ungefär hälften av skidturen och det finns många fina platser att ta lunchen på, stannar du dessutom lite innan du når kristalltjärn så slipper du surret av eventuella skotrar då du fortfarande är utanför tillåtet område för att köra snöskoter. Sen väntar några vackra och roliga kilometrar på skidorna innan du åter är i Hovde och kan välja att antingen ta skidbacken ner eller spåret ner till campingen.

Det här är en perfekt tur för soliga vårvinterdagar och lagom långt för att ta med både barn och nyinvigda vuxna på!

 

 
VinterGrett