Sara och Roine i Ragundadalen

 

Här i Ragundadalen har vi valt att leva, kanske i en av Sveriges vackraste platser – speciellt så här under vinterhalvåret.
”Vi” är jag, Sara och min sambo Roine tillsammans med våra 2 barn Alfons född -16 och Alexander född -21. Vi är född och uppvuxen i kommunen även om vi i omgångar har bott på andra platser i länet. 

Det som förde oss samman är kärleken för naturen, friluftslivet och hundarna.  

Roines stora passion i livet är jakt och fiske. För honom delas året in i jakt och fiskeperioder. Björnjakt-älgjakt- isfiske och toppfågeljakt- havsöringsfiske (vår)-  Laxfiske- Havsöringsfiske (höst) och så rullar åren på. När han inte befinner sig i skog och mark knåpar han ständigt ihop nya fiskeprylar som kanske ska kunna fånga nästa fisk. 

Själv är det just nu hundarna som får uppta all min fritid men vi båda förflyttar oss genom naturen både till fots, till häst, med skidor och med skoter (även om jag föredrar hästar och skotrar medans Roine nog helst tar Tegnässkidorna).  

Vi hoppas att vi ska kunna dela några av våra guldkorn här från Ragundadalen med alla er där ute. Bra att veta är att det vi tipsar om drivs framförallt av ideella krafter – av eldsjälar som brinner för bygden lika mycket som vi gör. För oss är det då extra viktigt att vi ger en hjälpande hand eller bara ser till att vi lämnar allt i gott skick när vi ger oss iväg på nästa äventyr. Det betyder otroligt mycket för de ansvariga om vi skottat lite snö från isen, plockat med oss lite kvarglömt skräp i ett vindskydd eller lämnar kvar några vedpinnar till nästa frusne besökare. 

 
 
 
 
  1. Ät middag ute och åk skridskor under stjärnklar natthimmel

Ragunda består av många små sjöar och tjärnar som lämpar sig för skridskoåkning på naturisar. Tyvärr är säsongen för detta extremt kort (om det blir någon säsong alls). Ofta börjar tjärnarna att frysa till samtidigt som de första snöflingorna singlar ner mot marken. I kombination med några plusgrader är isarna snabbt knottriga och näst intill ofarbara. Har man där på inte väldigt god is kännedom så kan vi inte rekommendera någon att ge sig ut på isarna innan de frusit till ordentligt och då är skridskoföret över sedan länge. Däremot finns det några ideella föreningar som varje år spolar isplaner runt om i kommunen som är helt gratis att besöka. 

De allra flesta planer är välskötta och har intilliggande grillplatser. 

Vi tipsar om Månskensrinken (FB @månskensrinkenibispgården) i Bispgården som ligger i anslutning till Järåskolan, Planen är av större modell och har riktig sarg. Här finns åkstöd att låna för de små som ännu inte lärt sig åka så bra. 

Rinken i Ragunda (FB @Ragundaskridskobana), drivs av byföreningen (Ragunda samfällighet), och ligger intill Ragunda gamla skola. Rinken har sarg och belysning. 

Isplanen i Pålgård (bild) är en mindre isbana som ligger intill Gisselgårs gamla skola, planen spolas och underhålls av byföreningen (kyrkslätten). Här är vår och sönernas favorit. Den lilla planen ligger lite undangömd bakom den gamla skolbyggnaden och används mest av byborna vilket gör att man ofta får hela planen för sig själv. Ett par mål är utställda för den som vill träna med pucken och här finns både fristående grill in till isen och närliggande grillplats. 

Alla tre planer har belysning och fungerar bra som aktivitet efter mörkrets inbrott. 


2. Upplev känslan av fjällåkning i familjära Kullstabacken

Backar hittar vi både i Bispgården, Stugun och Hammarstrand. Störst – och vår favorit- är Kullstabacken (FB @kullstabacken) som du hittar på Kullstaberget. Här har vi skidåkning för de flesta. Backen är inte allt för lång men har terräng att jämföras med den typ av åkning som du hittar på mer etablerade orterna så som Åre och Sälen. Många kända namn har genom tiderna tränat och finslipat sin slalom i denna häftiga backe. 

Det du hittar här som du inte kan få vid de större orterna är den otroligt fina och personliga servicen. Personalen tar sig tid att se varje enskild gäst och stannar ofta upp i sina sysslor för att ge goda tips och råd. Som småbarnförälder gör det ju heller inte ont att det i barnbacken är helt gratis åkning och att de även i de större backarna är gratis för barn under 7 år. Det bästa av allt är – INGA KÖER- efter ett åk är det bara att åka raka vägen fram till liften och på’t igen. 

I anslutning till skidbacken hittar du inte bara fina längdspår utan även den gamla rodelbanan och naturrodeln som vi tipsar om lite längre ner.  


3. Skoteråkning med utsikt i Jämtlands egna Alaska

Självklart finns här fina möjligheter till skoteråkning i hela kommunen. Fysiska skoterkartor hittar ni lite varstans i butiker och turistanläggningar men ni hittar även digital version i Appen Ragundadalen (Rekommenderad). Då vi själva bor i den lilla byn Lien mellan Bispgården och Hammarstrand så hamnar vårt guldkorn uppe på Alaska. Här hittar ni djupare snötäcke än nere i byn, miltals av leder, bra fiskevatten, flertalet vindskydd och några privatägda halvkåtor. 

Om man besöker ett vindskydd eller en halvkåta är det så klart extra viktigt att vi visar hänsyn till de som byggt dem. Lämna gärna lite extra vedträn och glöm inte att skriva en signatur i gästböckerna! 


4. Rodelbanan och Naturrodeln- en fartfylld upplevelse som ger minnen för livet.

Vem kan tänka sig att det långt in i de jämtländska skogarna ligger en gammal rådelbana i världsklass? Tro det eller ej men här har det hållits både SM och VM. Banan har varit i bruk till och från sedan den byggdes i början av 60-talet. Den har byggts upp och rivits ner och byggts om i flera omgångar.  

Idag finns två banor på anläggningen. Konstbanan och Naturbanan. Konstbanan var tänkt att byggas till 1500 meter, men färdigställdes till 1200 m. Det konstaterades ganska tidigt att banan var otroligt snabb och banan har med åren kortats av allt mer. I skrivande stund ställs banan i ordning upp till 600 m. Dock rekommenderas nybörjare att starta redan på 300 meter för att sedan avancera uppåt.   

Naturbanan är 1100 meter lång och lämpar sig för Snowracer och alpinrodel. Kanske är detta en av Sveriges längsta banor för snowracer! 

Så vad kostar ett besök på denna anläggning? För 150kr får du tillgång till hela anläggningen. Blir man sedan sugen på fika så ligger slalombacken ett stenkast bort med café och värmestuga. 

Det här är en upplevelse som vi verkligen kan rekommendera alla! 

5. Missa inte gryningsljuset när det är dags för isfiske.

Som vi tidigare skrev är fisket en stor del av vårt gemensamma liv. I Ragunda finns det en uppsjö av fiskevatten och flertalet fiskeföreningar. Tänk på ett hållbart fiske, följ fiskeföreningarnas restriktioner och ta inte upp mer fisk än ni behöver. Roine skulle kunna prata fiske inte bara hela dagen utan flera dagar i sträck och våra tips skulle kunna bestå av enbart fiskevatten. Men för att kunna få in fler tips har vi här val att tipsa om tre lättfiskade vatten som passar både nybörjare och de som har lite mer fiskerfarenhet. Besök Time Hammarstrand eller Ifiske.se för att köpa fiskekort och se fiskekartor. 

Fisksjön - Nära Håsjö hittar du lättillgängligt fiskevatten men Abbore och Gädda. Här kan ni både fiska och placera ut angeldon   

Öratjärn(63.131532,16.076394)- ligger närmast Krångede kraftverk. Även det här är lättillgängligt vatten. I denna lilla tjärn finns det utsatt både öring, röding och regnbåge.  

Hälsjön (63.285280,16.324029)(bild)- Ligger på gränsen mellan Jämtland och Ångermanland. Här passar angling och isfiske (abborre och gädda) och är vår favorit av de tre ställena.  Hälsjön ligger en bit in från närmsta plogade väg (ca 1.5 km) men det finns skoterled in som håller för promenad och skidor.
Missa inte gryningsljuset på denna högt belägna sjö. 


 

 
VinterGrett