Ät dig genom Jämtland

 

Fia Gulliksson - Serie-entreprenör och konsult med fokus på hållbar gastronomi. Nedan har hon samlat sina tio bästa gastronomiska upplevelser så du också kan få uppleva Jämtland genom smaklökarna.

 
 
Foto: Tina Stafrén

Foto: Tina Stafrén

 
 
21012020-namnlo%CC%88st-16.jpg

Jazzköket

Jazzköket ligger längs Storgatan i Östersund. Som Jazzköket själva beskriver: Vi arbetar med djur som rör sig fritt på kuperade grönbeten, fiskar som leker i de kalla vilda vågorna och grödor som mödosamt tränger upp genom den friska näringsrika jord som bara existerar på ett öppet fält. Vi följer säsong, vi arbetar lokalt och vi kallar det för soul food! Glöm inte att besöka Jazzköket Saluhall för en fika eller lunch.

 
 

 
 

Restaurang Trägårn

På Restaurang Trägårn i Duved anpassas menyn till vad säsongen har att erbjuda. Det finns ett cirkulärt tänk där zero-waste, lokalproducerat och återgivande jordbruk står i fokus.

IMG_4749.jpg
 
 

 
 
nastgards-gardsresturang-header2-2-2.jpg

Nästgårds gårdsrestaurang

En liten gård med stora ambitioner där hållbarhet och välmående för såväl djur som natur. Restaurangen ligger på en bondgård utanför Östersund i det vackra Jämtland. Lamm, nötkött och ägg kommer från gården och vi har en viss grönsaksproduktion. Det vi själva inte producerar köper vi av hållbara producenter i vårt närområde

 
 

Flammans skafferi

I Storlien ligger Flammans Skafferi, det eldas i stenugnen och bjuds in till härliga middagar där råvarorna är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag.


 
 
sara.gardegard-2.jpg

Kretsloppshuset

Den kulinariska grunden utgörs av perfekt tillagade säsongsgrönsaker – alltid ekologiska, gärna närproducerade – till viss del även från egen odling. Efter två decennier fortsätter Kretsloppshuset att utvecklas.

 
 

Hotell Granen

I Åres hjärta ligger Hotell Granen, där målsättningen är att skapa en restaurang som de som driver den själva skulle vilja äta på. Menyn är välkomponerad med noga utvalda råvaror.

 
 

Slaktarn i Östersund

På Slaktarn i Östersund hittar du kött och charkuterier med fokus på djurhållning, lokalt och kvalitet. Här hittar du en mindre lunchmeny, samt en helgmeny för avhämtning. Självklart med naturbeteskött. Du kan även köpa kött i charkdisken.


 
 

Skoogs krog

I Funäsdalen hittar du Skoogs krog. Här tar de fasta på det lokala. På menyn finns en förteckning över var alla råvaror kommer ifrån - köttet kommer från gårdar i Härjedalen, äggen från Mora, bär och svamp från Funäsfjällen, grönsakerna har de odlat själva och rödingen är fiskad i en liten sjö nedanför Sylarna. Stoltheten över det lokala speglas i menyn.


Bergstugan, Fröå Gruva

3,5 km från Björnen i Åre ligger Bergstugan. Utöver våfflor serveras en enklare buffé, hembakt stut (jämtländsk tunnbrödrulle), hållbara viner, ett eget öl och noga utvalt och hembakt fikabröd. Du skidar eller vandrar helst hit, men det finns också en bilväg.


Take Mikado

Erbjuder traditonella japanska maträtter, som till exempel sukiyaki eller shabu shabu. Kocken arbetar alltid ensam i köket och lägger ner mycket tid och energi för att få sina maträtter så bra som möjligt.

 

Sommar, VinterGrett