Favoritlöpturer på fjället och i skogen i Jämtland

 

Tvillingarna Sanna och Lina El Kott Helander är bergslöpare och äventyrare på heltid och även kokboksförfattare till “Ät Färg Spring Berg – Vego, naturligt, näringsrikt” som släpps 4 maj 2021. De njuter och springer igenom livet och delar med sig av några guldkorn i Jämtland att springa stig på!

 
 

Löpning på fjället kan vara riskfyllt då väder kan ändras snabbt, så ta alltid med vindtät jacka, mobiltelefon och karta. 

 
 

Åreskutan

Här finns en massa olika varianter och turer. Vår favorit är att springa fritt på stenhällarna och mossa och myr och vik av på någon stig då och då, gärna ta sig till toppen om vädret tillåter

 
 

 
 

Skutan runt - 26 km

Leden runt Åreskutan är fin åt båda hållen och bjuder på olika sorters terräng. Blandat fin stig med blöta myrpartier och relativt platt löpning. Har du möjlighet att få skjuts är det en lagom tur att börja i Ullådalen eller Björnen om du inte vill springa hela vägen runt. Det finns två vindskydd längs med turen. 

 
 

 
 

Baksidan av Åreskutan ner mot Huså 

Krävande tur med många höjdmeter om du inte väljer att ta lift upp första biten. Från toppen av Åreskutan springer du ner leden som går mot Huså. Högst upp är det tekniska och klippiga partier som sedan övergår till mjuk och fin stig och myr intill bäcken ner mot Bjelkes gruva och därefter grusväg ner till Huså. Har du tur är Huså Herrgårds sommarcafé öppet för en glass eller kaka. Du kan välja att springa samma väg tillbaka igen eller från Bjelkes gruva ta dig mot Björnen eller andra hållet mot Ullådalen. Tur och retur – Åre – Åreskutan – Huså blir ca 30 km och 2000 höjdmeter.

 
 

Åre Trail  - 26 km 

Sista helgen i september brukar trailloppet Åre Trail anordnas med olika distanser. Originalbanan startar vid Åre kyrklägdan och upp mot Totthummeln. Sedan är det myrlöpning på vinterleden mot Fröå Gruva. En mjuk och blöt led, men väldigt rolig att springa utför! Vid Fröå gruva går en fin stig bland fjällbjörkar upp mot Lillådammen där du får utsikt över Åreskutan och Blåsten. Blandat lerig och blöt stig tar dig förbi Blåstens vindskydd där du håller vänster och fortsätter stigen bort mot Lillskutan. För en förkortad tur kan du springa ner till vänster mot Torstens väg, annars håller du höger upp mot Lillskutan. En bitvis brant klättring. Glöm inte att vända dig om och titta på utsikten härifrån! Sen kommer du ut på sommarleden igen och det är utför på fin stig på stenhällar neråt mot byn igen.  

 
 

Västerskutan 

Åreskutans glömda syster. Här är det fantastiskt fin ”fri” fin löpning som du kan ta dig till från Åreskutans topp eller Ullådalen. Det är perfekt att springa på stenhällar överallt och slippa följa någon stig.

 
 

Mullfjället

Följ ledmarkeringar från Ullådalen via Forsaskalet, eller Tegefjäll eller Duved för att ta dig upp på Mullfjället. Flera leder tar dig dit. Här kan du sedan springa fritt uppepå fjället. Från Ullådalens parkering via Forsaskalet, Mullfjällstoppen och ner via Lillåstugan tillbaka till Ullådalen är ca 13,5km.

 
 

Trillevallen och Välliste 

Trillevallen bjuder på många fina stigar i skog och på fjäll, där kan du testa flera delar av Fjällmaratons banor som är väl markerade och få känna på riktigt fin fjällöpning. Upp på och runt Välliste är en favorit. 


 
 

Ottsjö och Ottfjället

Här kan du också följa flera av Fjällmaratons banor, och springa helt fritt på Ottfjället som har fina stenhällar och mjuk mossa.


Lillådammen

Från Fröå gruva upp till Lillådammen springer du på en bred och fin stig i blandat löv och barrskog, ca 3,5 km. Väl framme vid Lillådammen tornar Åreskutan och Blåsten upp sig, här kan du välja att ta en längre tur och springa ”Björnen-triangeln” och delar av loppet Åre Trail, och ta dig tillbaka via vinterleden mot Fröå igen.  


Bydalen – Västfjället, Mårdsundsbodarna 

Mestadels fin och mjuk stig, det bästa av fjällöpning! Du passerar Stenhyddan och vidare ner mot Mårdsundbodarna, runt tillbaka mot Västfjället på höger sida Stenhyddan och ner mot Bydalen igen. Ca 22 km. 

 
 

Drommen, Falkfångarfjället 

Branta och häftiga sluttningar får du om du springer upp och runt Drommen. Lite flackare terräng och flowing löpning på stig om du fortsätter rundan till Falkfångarfjället och tillbaka mot Hovde och Bydalen.


 
 

Storulvån

Fantastisk fjällöpning där du är ute på kalfjället direkt. Många leder att välja på, men också roligt att springa fritt på Norder och Sönner Tväråklump. 


Rödön  

Rödön bjuder på många skogsvägar att utforska och stigar intill ängar och åkrar som går att springa på. Tibrandshögen vid Rödöbron är ett bra utgångsläge. En fin runda är att springa längs med vattnet och i skogen på delar av St.Olavsleden. Leden fortsätter på grusvägar och stigar både i skog och längs med åkrar. Du kan ta dig tillbaka till Tibrandshögen på grusväg via Bygården (som också går att parkera vid) och förbi Jordgubbslandet. Kanske ta en fika på Byhuset när det är öppet. Parkering finns också vid elljusspåret där du kan ta en runda på 2,5–5 km. Där finns även ett utegym. 


Alsen

Kan det vara Jämtlands vackraste by? Spring på Bröllopsstigen från Wången eller Glösa, 4,5 km eller 2,3 km beroende på var du startar. På högsta punkten, Honingsberget, står Bröllopsstenen med fin utsikt. Kombinera löpturen med Fornstigen, ca 8 km med start i Glösa där det finns flera hällristningar. Terrängen är varierande och på några ställen rejält brant, men till största delen lättsprungen. På sensommaren finns det gott om blåbär, så se till att ha tid för en liten paus i bärriset!  


Högforsleden

En 8 km lång stig längs med Hårkan från Högfors till Lit. Häftigt att springa med forsen nedanför. Blandad skog och terräng. Ett bra alternativ vid sämre väder. 

 
 

Se alla löpturer här

SommarGrett