Det här är sommarens bucketlist för dig som är nyfiken på att upptäcka Krokom

IMG_7639.jpg
 
Hällbergets topp, Kaxås 1.jpg

Hällberget Åflo/Kaxås. Vidunderlig utsikt för hela familjen. En dagstur som passar alla åldrar.

Vandringen är tre kilometer enkel väg i skiftande men relativt lättvandrad terräng. Väl markerad stig i varierad skogsterräng med informationsskyltar på några ställen och vilobänkar. Väl uppe möts man av en milsvid utsikt. I toppstugan kan du skriva ditt namn i gästboken och läsa om de som varit här många många år tillbaka. Värt ett besök och glöm inte fika!

Hitta hit: Skylt i Åflo från väg 671 mellan Kaxås och Kluk, sväng in och passera campingen, fortsätt till parkeringen vid vägens slut.

Mer info: Hällbergetleden - Krokoms kommun

Startsida - Kaxåsbygden (kaxasbygden.se)

Bergtjärn Jänsmässholmen

Magisk skogstjärn mitt i fjällandskapet. Från den lilla fjällbyn Jänsmässholmen tar en markerad led på ca fyra kilometer er in i fjällskog och över myrmarker. Plötsligt stupar skog och klippblock ner i ett stort hål och på botten finns den svarta Bergtjärn. Det är spångat på vissa ställen längs leden men var beredd på att det kan vara lite blött även utanför spångarna. Skyltat till utsiktsplatsen vid Bergtjärn uppifrån och skyltat ner till själva tjärnen. Tillgänglig för alla åldrar, barnfamiljer, äldre, unga och alla däremellan.

Hitta hit: Bil till Jänsmässholmen
Mer info: Bergtjärn - Krokoms kommun

Bergtjärn 2.jpg
ÄlgfestGlösa1.jpg

Glösa Älgrike 

Glösa Älgrike är ett tusenmeterlångt friluftsmuseum där du får möjlighet att uppleva hällristningar, älgklanens viste och fångstgropar för älg.

Hällristningarna i Glösa är unika och ger en föreställning om forntidens
tro och livsbetingelser. Älgklanens viste, där försöker man komma så nära fångstfolkets vardag, som forskningen tillåter. Fångstgropssystemet i Glösa är hela fem kilometer långt och består av inte mindre än 91 gropar. I Glösa finns en utställning om fångstgropar som visar hur älgar fångades förr i tiden.

På sommaren finns här café.

På höstkanten brukar även Älgfesten arrangeras - en mäktig tillställning.

Mer info: Glösa Älgriket - Krokoms kommun

Fågeltornet Mussjön

Minivandring och fågelskådning i ett.
Mussjön är en liten näringsrik sjö i kuperad odlingsbygd med sluttningar och dalar. Från fågeltornet kan du studera många av de änder och vadare som hör till en norrländsk fågelsjö. För att få ut så mycket som möjligt ur Mussjön rekommenderas besök (tubkikare att föredra) under tiden slutet av april – slutet av juni. Leden fram till tornet är ungefär två kilometer och ofta blöt bitvis.

Hitta hit: Åk väg 340 från Krokom till Tulleråsen (2 mil från Krokom), väster mot Jämtlands Änge. Tag norrut mot Almåsa ca 2 km, parkeringsplats vid Gölikläppen och markerad vandringsled till fågeltornet. Mer info: Fågelskådning vid Mussjön - Krokoms kommun

325698-little-swans.jpg
kristall2.jpg

 Kristallgruvan i Olden

Klättring och skattjakt i den nedlagda kristallgruvan, ett äventyr! Under andra världskriget bröts kristaller i den numera nedlagda gruvan och de största kunde vara 2-3dm. Arbetet sysselsatte många i befolkningen och kristallerna användes till elektriska ändamål och smycken. Det sägs finnas bergskristall kvar att hitta, ut och sök!

Hitta hit: Om du kommer från Rönnöfors, åk igenom byn Olden och i närheten av Oldens Bystuga ser du en skylt med hänvisning till Kristallgruvan, en väg upp till höger. Du kan parkera ganska nära, det tar ca 5-10 min att gå.
Mer info: Kristallgruvan i Olden - Krokoms kommun

Storsjöodjursspaning Rödön och Trångsviken

Följ Storsjöodjurets spår och hitta bajset! Vid brofästet på Rödön och i Trångsviken finns spaningsplatser. Kanske får du syn på en jättelik fena?

Observationsplats Storsjöodjursspaning, Rödön

På Rödön finns en observationsplats för Storsjöodjursspaning intill det gamla färjeläget. Här kan du följa Storsjöodjurets enorma fotspår och andra lämningar på marken från strandkanten och in i skogen mot Tibrandsholm. En informationsskylt berättar om Storsjöodjuret och observationer här vid Rödösundet.

Observationsplats Storsjöodjursspaning, Trångsviken

I närheten av järnvägsstationen vid ångbåtsbryggan, finns en fontän med tre Storsjöodjursägg och informationsskylt om bl a Sonja Lindgrens möte med Storsjöodjuret. På vägen ner till spaningsplatsen kan du få en skymt av Trångla, Storsjöodjursbarnet, som numera blickar ut över Trångsviken från taket på ortens ICA affär. Mer info: Storsjöodjurspaning - Krokoms kommun

IMG_7639.jpg

Buvägen, Valsjöbyn

Buvägen startar vid Övre Valsjöbyn och går via Valsjöbodarna till Myhrbodarna.

Innan bilvägen upp till Vinklumpen byggdes, gick man den här leden upp till fäbodarna Valsjöbuan och Myhrbuan (som då kallades Nirsbuan).

Ledens längd: Buvägen är 5 km lång och tar drygt 1 timma att gå. Efter 3 km finns rastplatser med vindskydd och möjlighet till fiske.

Terräng och ledbeskrivning: Redan på väg upp mot Övre Valsjöbyn blir man hänförd av den bedårande utsikten. Buvägen går sakta stigande genom gammal granskog och över blommande myrmarker med bland annat orkidéer. Flera fiskrika tjärnar ligger bara ett stenkast från leden. Vid två av dem, Lillfisklösen och Butjärn, finns vindskydd med eldstad. Leden har rödmarkeringar på stolpar, stenar och träd, informationsskyltar och hänvisningsskyltar. 

Fiskekort finns att köpa hos bland andra Valsjöbua. Vandringen avslutas vid en levande fäbod, Myhrbodarna.

Myhrbodarna ligger på Nordruns sydsluttning och har milsvid utsikt över fjällvärlden. Fäbodvallen har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär som den såg ut för merän 100 år sedan. Under vissa tider på sommaren finns det möjlighet till att fika våfflor och kaffe där.

Mer info: Buvägen, Valsjöbyn till Myhrbodarna - Krokoms kommun

Buvägen | Ansättfjällen (ansattfjallen.com)

Fäbodvallen Myhrbodarna - Krokoms kommun

St. Olavsleden

S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den klassiska pilgrimsfärden till Spanien. S:t Olavsleden är 58 mil lång och sträcker sig från Selånger i öst till Trondheim i väst. Du behöver självfallet inte vandra hela sträckan, utan du kan välja att starta och gå i mål på många orter längs vägen. Förslag på dagsetapper i bland annat Krokoms kommun kan du hittar på S:t Olavsledens hemsida.

Leden är uppdelad i fem etapper med drygt tio mil i varje. Startpunkter är Selånger, Borgsjö, Östersund, Åre, Stiklestad och med avslut i Trondheim. Vandrare kan välja att starta och gå i mål på många andra orter.

Kanske vill du gå en dagstur, eller göra en riktigt lång tur efter leden – och den som vandrar tio mil får diplom.
Hitta hit: Leden kan delas upp i olika etapper, se länk nedan

Mer info: Östersund – Åre – S:t Olavsleden

Saint-Olavsleden-Pilgrims-Trail-084_1.jpg

Blomsterleden i Ansätten

På Ansätten kan du finna minst 405 arter. Märkligast är dock mängden av varje art. Du behöver inte vara botaniker för att få en rik upplevelse på Ansätten. Här växer även flera olika arter av orkidéer. Fjällviol, Gullspira, Brudsporre, Fjällsippa, Gullbräcka, Smörboll med flera finns i många och stora bestånd.

Ansätten når 1090,7 m ö h och från toppen har du en storslagen utsikt över vår fjällvärld - blånande skogar, vidsträckta myrar, glittrande sjöar och mäktiga fjäll.

Guidehäfte: Väljer du att vandra själv finns möjlighet att köpa ett guidehäfte med information om växterna och hänvisning till växtplatser som är utmärkta i naturen.

Ledens längd: Vandringsleden från Bakvattnet upp till fjällets topp är 6 km lång och väl utmärkt.
Ta med stövlar då leden går över ospångade myrmarker i början. Regnkläder och matsäck är också bra att ha!

Hitta hit: Bil till Bakvattnet.
Mer info: Blomsterleden - Krokoms kommun

Blomsterleden | Ansättfjällen (ansattfjallen.com)

Ansättsåns kanjon

Ansättåns canyon - en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter.

Vid Ansättåns canyon finns informationstavlor om områdets geologi och natur. Leden går omväxlande på landsväg, skogsbilväg och skogsterräng. Vägarna är lätta att gå, i terrängen rekommenderas stövlar.

Längs grusvägen finns grillplats och vägen är generellt öppen från midsommar (beror på tjällossningen och hur vägen torkar upp) t.o.m älgjakten. Bästa tid för att besöka canyon är under för- och högsommaren. Under vinter och vår är vägen bommad ca 10 km från canyon.

Längs vägen som går parallellt med Ansättåns Canyon, har tre nedgångar. Det finns två fikaplatser, en innan man svänger upp mot canyonen och en vid den första nedgången. Vid denna nedgång är det också populärt att bada.

Mer info: Ansättåns Canyon - Krokoms kommun

Ansättån 5.jpg