Cykla i Helena Enqvist spår

 

Helena heter jag och bor i Östersund och tillbringar mycket tid i Storhogna. Ledig tid spenderas helst på cykel och gärna med fika i ryggsäcken. Just nu klappar hjärtat lite extra för den utförsinriktade cyklingen. Jag driver även cyklig podd och blogg och tycker att det bästa som finns är att upptäcka nya pärlor till stigar och rundor. 

 
 
DSC_9748-1920x1280.jpeg
 
Foraledencykling.jpg

Forsaleden Pilgrimstad

Forsaleden ligger ett par mil öster om Östersund, nära Pilgrimstad i Bräcke. Här finns en annorlunda och fin skogsmiljö med gles tallskog, stenhällar och många historiska lämningar. Forsaleden är ett populärt område för vandring och bad bland laguner och stenhällar om sommaren. Dessutom bjuder Forsaleden på riktigt fin, än om teknisk cykling. 

Det är bitvis stenigt och stigen har emellanåt mycket rötter så Forsaleden är inte valet för nybörjaren men ger den lite mer cykelvana en fin upplevelse. Följer man den blåmarkerande leden fram och tillbaka skrapar man ihop runt 10-12 km cykling. 

Glöm inte fika i ryggsäcken, badkläder en varm dag och allra viktigast: heja glatt, lämna gärna företräde till de som går. Vi delar stigen. 


Messlingen- Ruvallen med en topptur till Öster Stoljan

I den lilla byn Messlingen i Härjedalen finns det mycket fin och lättillgänglig fjällcykling. Här finns uppmärkta leder och Messlingen ingår i Funäsfjällens ledsystem. Turen runt Ruvallen med en topptur upp till Öster Stoljan är en av mina stora favoriter. Om hösten när det  även en fröjd för ögat. 

Turen startar vid Baggården och går via vandringsleden mot Ruvallens fäbod. Stigen bli smalare, lite me stenig och brant upp mot Hällristningarna och man kan få dra cykel en bit. Efter Hällristningarna cyklar man vidare över fjället mot Evagraven, Fiskhålsgraven och sedan vidare via en bred fyrhjulingsväg mot fjälltoppen Öster Stoljan. Klättringen upp på fjälltoppen är snäll och utförsåkningen magisk och går nästan ända ned till Messlingen igen.

Messlingencykling.jpg

Brunflo Bike Park 

Vid eljusspåret i Brunflo finns en liten pärla som passar nästan hela familjen. Brunflo Bike Park bjuder på riktigt fin parkåkning utan lift och utan allt för branta leder. Uppförscyklingen är inte så jobbig och går fort. 

Här trivs vuxna och barn och allt fler leder växer fram. Här finns hopplinje, wallrides och roliga skogbanor. Det kostar inget att åka där och du kan cykla närsomhelst. Här finns även möjligheter att grilla korv vid ett vindskydd vid början av parken. Vill man ha lite vanlig slät cykling fungerar elljusspåret fint.  

Frösö Lång

En riktig klassiker som de flesta cyklister i stan har sin egen variant av. Frösön gömmer många fina stigar och cyklar man runt hela ön får man varierad cykling. På östsidan mer skogsstigar av lite stökigare karaktär som sedan övergår till tallstigar med rötter utefter väststigan för att sedan blir slätare ju närmare stan man kommer. Frösö lång är inte utmärkt mer än vita cirklar på träden. Allra helst åker man högervarv och allra helst följer man någon locals ut eller letar upp stigarna i apparna Trailforks eller Strava. 


Fugelstacykling.jpg

Fugelsta

Utanför själva Östersund och Frösön ligger Fugelsta. En av alla små byar som ligger på rad längs med vägen utmed Storsjön. I ett skogsparti i byn Marieby gömmer sig massor av fina handbyggda stigar. En del släta slingrande som inbjuder till fart, några lite tightare och rotigare och några lite åt bikepark och endurohållet. Alla fint gjorda så att de smälter in i naturen. Det är eldsjälar som under många år byggt stigarna och de gör ett fantastiskt arbete.  

Här finns något för alla, ung som gammal och med olika vana av att cykla mountainbike. Det är inga branta utförslöpor och skönt flow och en del av stigarna är lite mer tekniska utmanade. Spänger blandas med handbyggda hopp och doserade kurvor. 

Alla Fugelstas stigar på finns i appen trailforks och slingan där man får köra många av stigarna är markerade rött på träden. Stigarnas namn är mysiga, vad sägs om ”Det svänger”, ”Blåbärsskogen”, ”Brunflo” och ”Världsmästarstigen”? 


Stenrutsleden i Lofsdalen

Här växer cyklingen så det knakar och det är spännande att följa. Här finns en bikepark och till sommaren öppnar nya leder. En favorit i området är den fint byggda leden Stenrutsleden som passar de allra flesta med tanke på att det är tillåtet att cykla med e-mtb. 

Leden börjar med en rejäl stigning och bjuder på fantastiska vyer när man väl är uppe. Man belönas också med skön och rolig utförsåkning för jobbet upp! 

Här blandas naturlig stig med handbyggda leder som slingar sig fram i fjällandskapet och smälter in på ett bra sätt. Det känns som man cyklar på fjället på riktigt och det är en styrka som Stenrutsleden har. 

lofsdalen.jpg

hoverberg.jpg

Hoverberget – en liten cykeldoldis

Gillar du att cykla utför på lite kluriga och branta stigar är Hoverberget i Hoverberg värt ett besök! Här finns ett par vandringsleder varav Alpstigen är den allra roligaste att cykla. Den startar uppe vid toppstugan och mynnar ut vid hembygdsgården. 

Hoverberget kräver sin cyklist när det kommer till att orka cykla uppför. Transportsträckorna är långa och backen upp suger effektivt musten ur benen men det är värt slitet. Vill du köra stigarna flera gånger kan det vara en ide att få skjuts åtminstone en vända upp!


Bjartan MTB i Åsarna

I Åsarna finns två uppmärkta leder varav en är Bjartan Mtb. Den är ungefär 40 km och startar antigen i Åsarna eller på toppen av Klövsjöberget. Hela slingan är tydligt skyltad. 

Här får man riktigt varierad och rolig cykling som inte är särskilt svår men desto mer kuperad. Från sköna singeltracks till fin grusväg och sugande vandringstigar uppför berget. Cyklar man rundan under högsommaren går det fint att klappa får vid en av de levande fäbodar som finns. Varning ska utfärdas för att man med stor sannolikhet även kan få komöte under turen. Det går nämligen kor på sommarbete runt Klövsjö och Bjartan. 

Bonustips!

Det är inte så många uppmärkta leder i länet men många stigar finns inlagda i apparna Trailforks och Strava. Likaså kan man många gånger navigera med hjälp av kartor. Det finns speciella cykelgrupper på facebook där man kan fråga om turtips. 


 
SommarGrett